Mobiiliparkki

Yhteystiedot: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: mobiiliparkki@victoriamedia.fi

Market-Visio: Nokian kännykät hiipuvat, Lumia ylivoimainen yrityksissä

nokia_e65_1

 

Viime vuonna Suomen kännykkämarkkinat kasvoivat lähes viisi prosenttia

Suomen matkapuhelinmarkkinoilla on nopeasti tapahtunut täydellinen vallanvaihdos, Android-alusta johtaa sekä kokonaismarkkinassa että älypuhelinten markkinaosuudessa.  
Tablettimyynnin kasvu jatkuu vahvana. Mobiiliverkon ja kiinteän verkon palvelut kääntyvät laskuun.

Suomen tietoliikennemarkkinan tilanne näyttää synkältä. Markkinan arvo tippui vuonna 2013 lähes kuusi prosenttia ja laskusuhdanne tulee jatkumaan loivasti myös vuosien 2014-2016 aikana. Tietoliikennemarkkinan koko päätyy ennusteen mukaan vuoden 2014 lopussa noin 3,9 miljardiin euroon.

Pääanalyytikko Saija Ahlgren toteaa: ”Perinteisen tietoliikenteen parissa operaattorit eivät kasvua saa, ainoa kisa käydään markkinaosuuksista. Verkot vaativat investointeja, mutta lisätuloja ei ole saatavissa. Elleivät operaattorit kykene uudistumaan riittävän nopealla tahdilla ja riittävän ennakkoluulottomasti, käy tuloksen tekeminen pian mahdottomaksi.”

Vielä vuonna 2013 älypuhelinmyynti oli alan valopilkkuna. Markkina alkaa kuitenkin saturoitua, keskimääräiset laitehinnat laskevat joten myös laitemarkkina alkaa kääntyä laskusuuntaiseksi.

Suomen matkapuhelinmarkkinan kasvu oli lähes 5 % vuonna 2013. Usean peräkkäisen kasvuvuoden jälkeen markkinoilla tapahtuu tänä vuonna käänne, matkapuhelinmarkkina kääntyy laskuun. Volyymien kasvun pysyessä lähellä nollaa sekä laitteiden keskimääräisen hinnan yhä tippuessa ennuste tälle vuodelle näyttää 7,5 % laskua.

Tablettimarkkinoiden raju kasvu ylitti kaikki ennusteet vuonna 2013. Euromääräinen kasvu oli lähes 100 % ja varsinkin volyymeissa mentiin reippaasti aiempien arvioiden yli. 2014 tablettien euromääräinen markkinaennuste tasoittuu mutta volyymeissa aletaan kolkutella miljoonan myydyn laitteen rajaa.

Nokian matkapuhelimet dominoivat aiemmin täysin Suomen markkinassa mutta tilanne on muuttunut nopeasti. Symbian-laitteet häviävät kokonaislaitekannasta vauhdilla ja tilalle tulee lähinnä Android-laitteita. Myös uusien älypuhelimen myynti keskittyy vahvasti Android-leiriin. Android-alustan ennustetaan nappaavan yli 50 % osuuden älypuhelimista vuonna 2014.

Microsoftille siirtyneellä Lumia-tuoteperheellä on kuitenkin vankka kannattajakunta suomalaisissa yrityksissä ja julkishallinnon organisaatioissa.
”Lumia-sarjan laaja tuotekategoria sekä Windows-ympäristöön integroituminen pitää Windows Phone -alustan yrityskäytössä täysin ylivoimaisena”, kertoo Marketvision johtava analyytikko Toni Nygrén.

Yrityskäytössä Windows Phone -alusta pitää vahvaa otettaan 55 % markkinaosuudella. Android- ja iOS-alustat jakavat seuraavat sijat lähes tasan Androidin hienoisessa 22 % johdossa.

Marketvision toteuttaman ”Suomen tietoliikennemarkkinat 2012-2016” -tutkimuksen tavoitteena on antaa kokonaiskuva Suomen tietoliikennemarkkinoiden arvosta ja markkinoiden arvon kehityksestä vuoteen 2016 saakka. Tietoliikennemarkkinoiden arvolla tarkoitetaan tässä tutkimuksessa loppukäyttäjäkulutusta, joka muodostuu rahamäärästä, jonka yritykset, muut organisaatiot ja kuluttajat käyttävät tietoliikennepalveluihin ja laitteisiin kotimaassa. Esimerkiksi operaattoreiden tekemät infrastruktuuri-investoinnit eivät näy luvuissa, sillä näiden investointien vaikutus arvoon syntyy organisaatioiden ja kuluttajien maksaessa palveluntarjoajien palveluista.

Tutkimuksessa tarkastellaan erikseen kiinteän verkon ja mobiiliverkon palveluiden sekä päätelaite- ja puhejärjestelmämyynnin kehitystä. Tutkimuksessa arvioidaan myös, mitkä tekijät vaikuttavat tietoliikennemarkkinoiden kehitykseen kasvua edistäen ja hidastaen.