Mobiiliparkki

Yhteystiedot: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: mobiiliparkki@victoriamedia.fi

Uusi iPhone ei nouse aina hitiksi – näin uutuusmallien hinnat laskevat

Uudet iPhone-mallit iPhone 11, iPhone 11 Pro ja iPhone 11 Pro Max julkaistiin tiistaina 10. syyskuuta, ja ne tulevat ennakkotilattavaksi tänään perjantaina. Historia osoittaa, etteivät uutuusmallit aina nouse kuluttajien suosioon. Hintavertailupalvelu Hintaopas vertaili iPhone-mallien suosion lisäksi aikaisempien mallien hintakehitystä ja vertailu osoittaa, että vuoden odotus tuo hintoja alas noin 20 prosentin verran.

Odotetut iPhone 11 -mallit julkistettiin tiistaina Applen pääkonttorilla Cupertinossa, Yhdysvalloissa. Uutuusmallien ulkonäkö ei juurikaan eroa edeltäjästään, viime vuonna julkaistusta XR-mallista, mutta kehitystä on luvattu ainakin akun kestoon ja näytön tarkkuuteen. Lisäksi pro-mallissa on kokonaisuudessaan kolme takakameraa ja perusmallin kameratekniikkakin on mennyt harppauksen eteenpäin.

Hintaoppaan datasta selviää, että uutuusmallit eivät ponnahda enää automaattisesti kuluttajien ostoslistalle, vaan vanhemmat mallit pitävät hyvin pintansa. 

”Applen syyskuisista julkaisuista on tullut odotettu tapahtuma elektroniikasta kiinnostuneiden kuluttajien keskuudessa. Uutuusmallien suositushinnat ovat kuitenkin kohonneet vuosi vuodelta, eikä osa kuluttajista ole enää valmis pulittamaan niin korkeaa hintaa uudesta puhelimesta”, kertoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Esimerkiksi lokakuussa 2017, kuukausi iPhone X -mallin lanseerauksen jälkeen, malli oli Hintaoppaassa vasta 30. suosituin. Samaan aikaa iPhone 7 oli kaikista matkapuhelimista suosituin ja iPhone 8 viidenneksi suosituin. Elokuussa 2019 iPhone X löytyi Hintaoppaan puhelinlistauksesta sijalta 10, iPhone 7 sijalta 1. ja iPhone 8 sijalta 4. Lisäksi jopa iPhone 6 ja iPhone 7 Plus olivat nousseet X-mallia suositummaksi. 

”Yksi selitys uusien mallien vaisulle vastaanotolle voi olla korkea hinta, jolloin lähdetään tutkimaan vanhempia malleja. Moni myös lykkää uuden puhelimen hankintaa, kunnes hinta tulee alaspäin”, Matinvesi-Bassett jatkaa.

Vuoden odotus tuo jopa 23 prosentin säästön

Hintaopas on seurannut viime vuosina julkaistujen iPhone-mallien hintakehitystä julkaisua seuraavien kuukausien aikana. Esimerkiksi vuonna 2018 julkaistun iPhone XS:n lähtöhinta oli 1179 euroa. Edullisimmillaan sen sai kuuden kuukauden odotuksen jälkeen 1083,74 euron hinnalla ja vuoden päästä julkaisusta 904,10 euron hintaan, eli 23 prosenttia lähtöhintaa edullisemmin. iPhone X:n hinta putosi vuodessa 15 prosenttia, iPhone 8:n hinta 19 prosenttia ja iPhone 7 -mallin hinta puolestaan 17 prosenttia.

iPhone 11 -mallin lähtöhinta dollareissa asettuu 699 dollariin, 11 pro:n hinta 999 dollariin ja Pro Max -mallin hinta 1099 dollariin, mutta euromääräiset hinnat eivät vielä ole selvillä. 

Sonyn lippulaivamalliston uusi Xperia 5 – Luovia viihdekokemuksia yhdistettynä tyylikkääseen ja kompaktiin muotoiluun

  • Tyylikäs muotoilu ja taskuunsopiva koko
  • Parannellut peliominaisuudet: pelaamisen voi tallentaa sekä ääntä muuttaa
  • 21:9 CinemaWide™ 6,1 tuuman Full HD+ OLED -näyttö ja Dolby Atmos® -äänellä takaavat huippuluokan värientoiston ja äänenlaadun
  • Kolmilinssinen kamera, jossa arvostettu Eye AF -automaattitarkennus Sony Alpha™ -kameroista, sekä jatkuva burst -kuvaus 10 fps -nopeudella AF/AE -seurantatekniikalla (Auto Focus and Auto Exposure) ja AF/AE -laskelmia jopa 30 fps asti.

Sony jatkaa älypuhelinten kehittämistä esittelemällä lippulaivamallistonsa tuoreimman tulokkaan Xperia 5: joka yhdistää Xperia 1:n avainteknologiat edistyksellisen kompaktiin ja tyylikkääseen puhelinmuotoiluun.

“Pienikokoiseen Xperia 5:een on tuotu kaikki käyttäjien rakastamat ominaisuudet Xperia 1:stä sekä myös uusia Sonyn palkittuja teknologiainnovaatioita,” sanoo Sony Mobile Communicationsin johtaja Mitsuya Kishida. “Xperia 5 tarkoittaa puhelimen tinkimätöntä suorituskykyä ja erityislaatuisia kokemuksia, jotka ovat mahdollisia vain Sonyn kehitystyön avulla.”

Viimeisin tekniikka tyylikkäässä ja pienikokoisessa muodossa

Xperia 5 sisältää Xperia 1:n parhaat puolet pienempänä, mutta mukana on yhä 21:9-suhteinen CinemaWide-näyttö. Tyylikäs metallikehys on suojattu kestävällä Corning® Gorilla® Glass 6:llä edessä ja takana ja IP65 / IP68-sertifioitu vedenkestävyys takaa suojan komponenteille.

21:9-suhteinen CinemaWide -näyttö sopii erinomaisesti kahden sovelluksen yhtäaikaiseen käyttöön. Jaetun näytön voi napauttaa päälle nopeasti ja helposti Side sense -sovelluksella, tai äänikomennolla.

Kolme kameraa, kolme linssiä, loputtomat mahdollisuudet

Xperia 5 sisältää puhelimeen optimoidun BIONZ X™ :n sekä kolmen linssin kameran, jossa on 12MP-sensori sekä Optical SteadyShot™ -kuvanvakaaja.16mm linssillä voi ottaa laajakuvia, 26mm ja 52mm linssillä potrettikuvia sekä telelinssillä (35mm vastaava) ihan mitä tahansa kuvia missä tahansa tilanteessa.

Xperia 1 esitteli maailmalle Eye AF[i]-teknologian puhelimessa ensimmäistä kertaa ja nyt Xperia 5:een on tuotu lisää Sony Alpha -sarjan kameroista tuttuja ominaisuuksia. Xperia 5:llä voi ottaa jopa kymmenen ruutua sekunnissa AF/AE -seurannalla (Auto Focus ja Auto Exposure). Tämän lisäksi, kamera kykenee laskemaan jopa 30fps AF/AE -laskelmia mahdollistaen liikkuvien kohteiden kuvaamisen äärimmäisellä tarkkuudella.

Mikäli käytössä on vähän valoa, F1.6-linssi, laaja 1.4μm pikselitarkkuus sekä Dual Photo Diode -ominaisuus yhdistettynä RAW-kuvan kohinaa vähentävään teknologiaan takaavat kauniiden ja tarkkojen kuvien ottamisen.

Xperia 5 vie Xperia 1:ssä esiteltyjen elokuvaominaisuuksien siirtämistä seuraavalle tasolle Sonyn digitaalisten elokuvakameroiden kehityksestä vastaavien insinöörien tuella. CineAltan Cinema Pro -ominaisuutta on edelleen parannettu. Käyttäjä voi luoda useita eri projekteja, joilla on eri asetukset, ja laitteessa on myös enemmän joustavuutta valkotasapainon, manuaalisen tarkennuksen ja äänitallennustasojen säätämisessä. Nyt laitteella voi myös leikata yksittäisiä leikkeitä ja yhdistää ne elokuvaksi liikkeellä ollessa.

Xperia 5:n uutuus on ‘Photography advice’ , joka auttaa ylittämään valokuvauksen yleisimmät karikot, kuten sormen linssin edessä tai huomauttamalla, jos kuvauskohteella on esimerkiksi silmät kiinni.

Xperia 5 on myös yhteensopiva Sonyn ‘Imaging Edge™ Mobile’[ii]-sovelluksen kanssa. Sen ansiosta voi kuvia siirtää Alpha tai Cyber-shot™ -kamerasta helposti, jolloin niiden laadun tarkastaminen ja jakaminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on vaivatonta.

21:9-suhteinen CinemaWide-näyttö ja Dolby Atmos -ääni upottavat viihteen maailmaan

Xperia 5 tuo elokuvallisen 21:9-suhteen puhelimeen, minkä ansiosta kuvaa voi katsoa mahdollisimman laadukkaassa muodossa kuten videoiden, elokuvien tai sarjojen tekijät ovat tarkoittaneet.

6,1 tuuman 21:9 CinemaWide Full HD+ OLED -näyttö perustuu Sonyn palkittuihin BRAVIA® -TV-teknologioihin. Siinä on älypuhelimiin tarkoitettu X1™-ominaisuus sekä HDR (High Dynamic Range) -remasterointiteknologiat, joiden ansiosta näytön kontrasti, väriten toisto sekä selkeys ovat huipputasoa.

Xperia 5 sisältää lisäksi Cine Altan kehittämän ja Master Monitorin innoittaman Creator-tilan, jossa esimerkiksi värit näkyvät täysin oikein. Kuten Xperia 1:ssä, uudessa Xperia 5:ssä on kymmenbittinen tonal gradation -ominaisuus esimerkiksi syvien mustan sävyjien esittämiseen. Näyttö tukee ITU-R BT.2020:a, sekä DCI-P3:a ja Illuminant D65:ä.

Dolby Atmos on viritetty huippuunsa yhteistyössä Sony Pictures Entertainmentin kanssa, lisäten katselu- ja kuuntelukokemuksen realismia kuulokkeita tai Xperia 5:n sisäänrakennettuja stereokaiuttimia käytettäessä. Sonyn audioteknologiset innovaatiot, kuten Hi-Res Audio sekä langattomana että langallisena[iii], DSEE HX sekä stereokaiuttimet tuovat korviin äänen puhtaimmassa muodossaan.

Pelaamiskokemusta voi täydentää parannetulla Game Enhancer -toiminnolla, joka esimerkiksi tallentaa pelistä 20 kuvaa sekunnissa ja syntetisoi ääntä äänenmuokkausohjelman avulla.

Jatkuvasti yhteydessä muihin ja viihteen parissa

Xperia 5 sisältää ‘Smart connectivity’ -toiminnon varmistaaksesi, että laite on yhdistetty verkkoon. Se analysoi Wi-Fi-signaaleja ja ennustaa mahdollisia lähitulevaisuuden yhteysongelmia Sonyn Neural Network Libraries -toiminnon avulla. Älykäs yhteys kytkeytyy automaattisesti LTE:hen, kun Wi-Fi-yhteys on epävarma.

Xperia 5:ssa on uusin Qualcomm® Snapdragon ™ 855 -käyttöympäristö integroidulla X24 LTE -modeemilla, joka parantaa suorituskykyä jopa gigabitin LTE-yhteydellä. Se sisältää 4 x 4 MIMO -teknologiaa, joka tukee kaikkia LTE-kaistoja, ainutlaatuisesti myös matalataajuisia, joten yhteys säilyy jopa paikoissa, joissa signaalin peittoalue on heikko.

Xperia 5 sisältää myös Smart Stamina, USB PD -nopean latauksen ominaisuuden sekä 3140mAh akun, jotta puhelinta voi käyttää huoletta koko päivän.

Xperia 5 tulee myyntiin neljässä elegantissa värissä: sinisenä, punaisena, mustana ja harmaana. Kaikista väreistä on myös saatavana kotelot. Style Cover View’n ansiosta notifikaatiot voi nähdä vaikka kansi olisikin kiinni eka) ja Style Cover Back auttaa suojamaan puhelinta vahingoilta. Lisäksi saatavilla on uusi Style Cover Leather.

Saatavuus

Xperia 5:ssa on Android™ 9 -käyttöjärjestelmä ja se on saatavilla kaupoissa lokakuussa 2019 suositushintaan 799 euroa. Ennakkotilauksia Xperia 5:sta voi tehdä ensi viikosta alkaen paketoituna yhteen palkittujen WF-1000XM3-vastamelukuulokkeiden kanssa.

Täydelliset tiedot ominaisuuksista voi lukea täältä: https://www.sonymobile.com/products/phones/xperia-5/features/