Mobiiliparkki

Yhteystiedot: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: mobiiliparkki@victoriamedia.fi

Sonera selvitti matkapuhelinverkossa ilmenneen vian syyn

Sonera on selvittänyt puheyhteydessä ja tekstiviestipalvelussa tiistaiaamuna 16.12.2014 ilmenneen vian taustalla olleet syyt.

Soneran puheyhteydessä ja tekstiviestipalvelussa oli tiistaiaamuna 16. joulukuuta valtakunnallinen vika. Vika alkoi noin kello 10 ja päättyi noin puoli kaksitoista. Vika vaikutti erityisesti Soneran 2G ja 3G-verkkojen puheyhteyteen. Myös tekstiviesteissä oli ongelmia. Data toimi normaalisti 4G-verkossa.

Sonera tiedotti asiakkaitaan häiriöistä Sonera.fi:ssä sekä Twitterissä ja Facebookissa yritys- ja kuluttajapuolen tileillä. Lisäksi Sonera informoi mediaa, Viestintävirastoa ja hätäkeskuksia normaalin vika- ja häiriötiedotusprosessin mukaisesti.

Vika saatiin korjattua nopeasti, jonka jälkeen palvelut palautuivat normaaliksi.

Vian taustalla päivitystyön yhteydessä paljastunut ohjelmistovirhe

Sonera aloitti välittömästi vian havaittuaan selvittämään sen syitä. Vian perinpohjainen tutkiminen on nyt saatu päätökseen ja sen taustalla olleet syyt selvitetty. Tutkimuksissa on selvinnyt, että ennalta suunniteltu ja testiympäristössä onnistunut muutostyö laukaisi tuotantoon viennin jälkeen piilevän ohjelmistovirheen signalointiyksiköissä. Tämän seurauksena signalointiyksiköt kaatuivat, mikä näkyi puhe- ja tekstiviestipalveluiden toimimattomuutena 2G- ja 3G-verkossa.

Olemme todella pahoillamme vian aiheuttamasta haitasta ja teemme kaikkemme, ettei vastaavanlainen vika toistu”, sanoo Soneran viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tatu Tuominen.

Energiatehokas älypuhelin syntyy käyttäjäyhteisön tiedoilla

Eemil Lagerspetz-1

Älypuhelinten laitteistot ovat tehokkaita, mutta akkuteknologia ei ole kehittynyt yhtä nopeasti. Tämä on syy, miksi laitteistojen ja ohjelmistojen energiatehokkuutta yritetään vieläkin tehostaa. “Työ on hankalaa, koska on otettava huomioon paitsi laitteisto ja sen asetukset, myös sovellukset, jotka käyttävät laitteiston toimintoja”, sanoo Helsingin yliopistossa vastikään tietojenkäsittelytieteen alalta tohtoriksi väitellyt Eemil Lagerspetz.

Eemil Lagerspetz kehitti väitöstyössään kontekstitietojen keräysratkaisun älypuhelimille, kun huomasi, että tarvitaan järjestelmä, joka yhdistää mobiililaitteen tilanteen, käytön, energiatehokkuuden ja käyttäjäkokemuksen.

Älypuhelimissa on tuntemattomia energiaongelmia

Lagerspetzin väitöstutkimuksessa kehitettiin uusi menetelmä energiapoikkeamien analyysiin yhteisöllisesti kerättyjen mittausten perusteella ja tutkittiin energiatehokkuussovellusten vaikutusta eri mobiililaitteilla. Siinä keskityttiin paitsi poikkeamien löytämiseen myös niiden korjaamiseen.

Tietojen ja mallien avulla löydettiin energiapoikkeavuuksia tavallisessa käytössä olevilta laitteilta ja annettiin sovelluksen käyttäjille neuvoja poikkeavuuksien korjaamiseen.

– Väitöstyön aikana kerätty suuri ja monipuolinen aineisto on auttanut vastaamaan moniin kysymyksiin älypuhelinten energiankulutusta arkikäytössä, sanoo Lagerspetz.

Älypuhelimen ympäristö vaikuttaa sen toimintaan

Kaikkia poikkeavuuksia ei voida löytää laboratorio-olosuhteissa, sillä mobiililaitteen ympäristö vaikuttaa vahvasti sen toimintaan.

Uutta menetelmää onkin ensimmäistä kertaa sovellettu mobiililaitteille väitöstyöhön liittyvässä Carat-projektissa. Tässä hankkeessa luotiin energianmittaussovellus mobiililaitteille ja kerättiin energiamittauksia yli 725 000 laitteelta ja 300 000 sovelluksesta monipuolisissa ympäristöissä. Näiden pohjalta tehtiin malleja sovellusten normaalista energiankulutuksesta eri konteksteissa.

– Esitetty menetelmä on kaiketi ensimmäinen, joka soveltaa yhteisöllistä lähestymistapaa mobiililaitteiden energiaongelmien löytämiseen, hän kertoo.

Eemil Lagerspetz jatkaa yhteisöllistä energiatehokkuutta ja kollaboratiivista tiedonlouhintaa start up -yrityksessään Seneqo Oy,www.seneqo.com.

Väitöskirja Collaborative Mobile Energy Awareness on luettavissa E-thesis -palvelussa http://ethesis.helsinki.fi/ .

Carat: http://carat.cs.helsinki.fi/statistics

ELISA: iPhone 6 jatkaa myyntilistojen kärjessä

logo-elisa_2x

Uudet iPhonet pitävät kärkisijaa sekä henkilö- että yritysasiakkaiden myydyimpien puhelimien listoilla. Joululahjapuhelinta ostaessa kannattaa varmistaa, että laitteen ominaisuudet ja toiminnot vastaavat myös tulevia tarpeita, kuten NFC-lähimaksamista ja muita käyttäjälle tärkeitä sovelluksia.

Uudet iPhonet jatkavat myydyimpien puhelimien listan kärjessä.

– iPhone 6 ja iPhone 6 Plus pitävät odotetusti kärkipaikkaa. Täysin uutena nimenä top-listalle nousi Honor 6 -älypuhelin, joka on toistaiseksi myynnissä vain Elisalla Saunalahden verkkokaupassa. Honor 6 oli marraskuussa peräti kolmanneksi myydyin puhelinmalli verkkokaupassamme, sanoo Elisan henkilöasiakasyksikön puheliittymien liiketoimintajohtaja Jan Virkki.

Honor 6 vastaa ominaisuuksiltaan muiden valmistajien huomattavasti kalliimpia huippumalleja, mutta sijoittuu vajaan 300 euron hinnallaan keskihintaisten älypuhelinten luokkaan. Huawein valmistama Honor 6 julkistettiin maailmanlaajuisesti lokakuun lopulla.

Kiinnitä huomiota puhelimen NFC-kyvykkyyteen

Älypuhelimien myynnin joulusesonki on parhaillaan käynnissä. Uutta puhelinta ostaessa on tärkeä kiinnittää huomiota älypuhelimen kyvykkyyksiin; esimerkiksi uusi NFC-ominaisuus on kasvamassa entistä tärkeämmäksi. Radiotaajuista etätunnistusta (NFC) hyödynnetään entistä laajemmin muun muassa lähimaksamisessa.

– Lähimaksaminen yleistyy vauhdilla, ja nyt on mahdollista lähimaksaa myös pelkällä älypuhelimella. Elisan Saunalahti-liittymiin on saatavilla maksuominaisuuden sisältäviä SIM-kortteja, joiden käyttäjät voivat tehdä ostoksia Elisa Lompakolla pelkällä puhelimella, kertoo liiketoimintajohtaja Jan Virkki.

Ominaisuuden käyttöönotto vaatii uuden SIM-kortin. Maksuominaisuuden sisältäviä SIM-kortteja saa Elisan ja Saunalahden myyntipisteistä tästä viikosta alkaen. Maksuominaisuuden sisältävä SIM-kortti maksaa 4,90 euroa.

Tukeeko maksupäätteesi lähimaksamista, yrittäjä?

Myös lähimaksamisen mahdollistavat maksupäätteet yleistyvät ympäri Suomen. Elisa Maksupääte on Suomen monipuolisin kokonaispalvelu kortti- ja lähimaksamiseen: maksuvälineeksi käyvät perinteisten maksukorttien lisäksi NFC-lähimaksamista tukevat maksuvälineet, kuten Elisa Lompakko.

– Netsin tilastojen mukaan lähimaksutapahtumat kasvavat kuukausittain 50–70 prosentin vauhtia. Suomalaiset ovat siis ottamassa lähimaksamisen nopeasti omakseen. Samaan aikaan monet maksupäätelaitteet ovat tiensä päässä. Tästä syystä yrittäjien on tärkeä varmistaa uutta maksupäätelaitetta hankkiessaan, että uusi laite mahdollistaa myös lähimaksutapahtumat, kertoo Elisan asiakasvuorovaikutuksen ratkaisuista vastaava johtaja Anssi Okkonen.

Lähimaksaminen nopeuttaa palvelua. PIN-koodia ei tarvitse käyttää enintään 25 euron ostoksissa, pelkkä puhelimen vilauttaminen kassapäätteelle riittää.

– Myyjälle jää näin enemmän aikaa kohdata asiakas, ja myös jonottaminen vähenee, kun maksamisesta tulee entistä nopeampaa, toteaa johtaja Okkonen Elisan yritysasiakasyksiköstä.

Henkilöasiakkaiden myydyimmät puhelimet marraskuussa 2014:
Apple iPhone 6 (4G)
Apple iPhone 6 Plus (4G)
Samsung Galaxy S4 Mini (4G)
Nokia Lumia 625 (4G)
Samsung Galaxy S4 (4G)
Apple iPhone 5S (4G)
Samsung Galaxy Trend Plus (3G)
Samsung Galaxy S5 (4G)
Nokia Lumia 930 (4G)
Honor 6 (4G)
Samsung Galaxy Ace 4 (4G)
Nokia Lumia 1020 (4G)
Nokia 208 (3G)
Samsung Galaxy S III (4G)
Samsung Galaxy Note 4 (4G)

Yritysasiakkaiden myydyimmät puhelimet marraskuussa 2014:
Apple iPhone 6 (4G)
Nokia Lumia 930 (4G)
Nokia 208
Nokia Lumia 625 (4G)
Samsung Galaxy S4 mini (4G)
Nokia Lumia 830 (4G)
Nokia Lumia 635 (4G)
Apple iPhone 6 Plus (4G)
Apple iPhone 5S (4G)
Nokia Lumia 630
Samsung Galaxy S4+ (4G)
Nokia Lumia 925 (4G)
Samsung Galaxy S5 (4G)
Nokia Lumia 530
Nokia Lumia (4G)

Soneran myydyimmät: iPhone 6 jatkaa ykkösenä

37917_8dad9aec905796e0

iPhone 6 Soneran myyntilistan kärjessä, Lumiat palasivat vahvemmin 4G-puhelinten hallitsemalle listalle. 

Applen uusi  iPhone 6  piti ykkössijansa Soneran myydyimpien puhelinten listalla. Lumia-puhelinten asema vahvistui edelliskuukauteen verrattuna, ja kolmen suurimman valmistajan rinnalle lokakuussa noussut Sonyn Xperia Z1 Compact otti listasijoituksen myös marraskuussa.

Soneran myydyimmät puhelimet marraskuussa (suluissa sijoitus lokakuussa)

  1. (1.)    Apple iPhone 6
  2. (5.)    Nokia Lumia 625
  3. (2.)    Apple iPhone 5S
  4. (8. )   Samsung Galaxy Express 2
  5. (7.)    Samsung Galaxy S4 with 4G+
  6. ( – )    Nokia Lumia 530
  7. (3.)    Sony Xperia Z1 Compact
  8. ( – )    Nokia Lumia 930
  9. (6.)    Samsung Galaxy S5
  10. (10.)  Nokia Lumia 830

”Uusi Phone jatkoi selvänä ykkösenä marraskuussa. Lokakuun tapaan hieman edullisemmat puhelimet kävivät hyvin kaupaksi, mutta yhtä lukuun ottamatta kaikki listalle nousseet puhelimet olivat 4G-laitteita”,  sanoo Soneran laiteliiketoiminnasta vastaava  Markku Saranpää.

”Eräiden puhelinten hintatarkistukset ja laitemarkkinoinnin terävöittäminen saivat marraskuussa liikettä niin myyntikanaviimme kuin myydyimpien puhelinten listallekin, mikä ennakoi mielenkiintoista joulusesonkia”, Saranpää arvioi.

DNA:n myydyimmät puhelimet marraskuussa 2014

8b87e211-61f2-40d4-ad51-ae704842aeab-email

Applen molemmat uudet iPhone 6 -puhelimet jatkavat hyvissä asemissa DNA:n myydyimpien puhelimien listalla myös marraskuussa. Samsungin -laitteita mahtuu kuukauden Top10-joukkoon kaikkiaan viisi, ja Nokia Lumia on listalla kolmella mallilla.

Apple iPhone 6 piti ykkössijansa myös marraskuussa ja iPhone 6 Plus -malli sijoittui kahdeksanneksi. Viime kesän Lumia-uutuus, valmiiksi asennettujen Office-työkalujen ansiosta erityisesti työkäyttöön soveltuva Nokia Lumia 930 nousi ensimmäisen kerran myydyimmät-kärkikymmenikköön.

Samsungilta on listalla monipuolinen valikoima puhelimia erilaisille käyttäjille. Erityisesti nuorison suosimat Samsung Galaxy Trend Plus ja Samsung Galaxy S4 Mini paransivat kumpikin sijoitustaan. Monipuoliseen ja vaativaan työkäyttöön hyvin soveltuva Samsung Galaxy S5 jatkaa listalla kuukaudesta toiseen.

DNA ennakoi joulumyynnissä vahvaa menestystä suosikkipuhelinten lisäksi myös erilaisille wearables-tuotteille kuten älykelloille.

“Älykellossa erilaiset hyötysovellukset ja puhelin kulkevat aina mukana ranteessa. Kun käytössä on SIM-kortilla varustettu laite, käyttäjä voi vaikkapa lenkille lähtiessään jättää puhelimen kotiin”, kertoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

DNA ja Samsung avaavat yhteistyössä uuden elämysmyymälän Turkuun 4. joulukuuta

DNA ja Samsung syventävät yhteistyötään avaamalla tämän viikon keskiviikkona Turkuun jo Helsingistä tutun Samsung Experience Store -konseptimyymälän. Eerikinkadun ja Aurakadun kulmassa sijaitsevassa uudessa myymälässä on esillä laaja valikoima Samsungin tuotteita, kuten älypuhelimia, tabletteja ja fiksuimpia lisävarusteita, usein jo ennen niiden myyntiintuloa. Myymälästä saa myös kaikki DNA:n puhe- ja laajakaistaliittymät sekä viihdepalvelut.

”Olemme innoissamme voidessamme olla kumppanina mahdollistamassa Samsung Experience Storen avaamisen myös Turkuun. Nykyään älypuhelimen tai tabletin hankinta jää hyvin helposti pelkän laitteen ostamiseksi, joten me haluamme tarjota jokaiselle asiakkaalle uusia ideoita laitteiden käyttämiseksi arjen helpottajina ja näyttää kädestä pitäen, mihin kaikkeen laitteita voi käyttää”, Sami Aavikko kertoo.

“Myös upeat sisällöt ja mielenkiintoiset lisälaitteet esittäytyvät uudessa myymälässämme laajasti. Tarjoamme ensiluokkaista palvelua ja opastamme oikeanlaisten älylaitteiden hankinnassa, ja uskomme, että voimme tarjota asiakkaille aivan uusia ideoita ja ajatuksia myymälässämme”, Aavikko jatkaa.

Turun Samsung Experience Store sijaitsee Kauppatorin laidalla osoitteessa Eerikinkatu 13. Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen Samsung Experience Store avattiin viime vuoden elokuussa Helsingissä kauppakeskus Citycenterissä.

DNA:n myydyimmät puhelimet marraskuussa 2014

1. Apple iPhone 6
2. Samsung Galaxy Trend Plus
3. Samsung Galaxy S4 Mini
4. Nokia Lumia 520
5. Samsung Galaxy Ace 4
6. Samsung Galaxy S4 4G+
7. Nokia Lumia 625
8. Apple iPhone 6 Plus
9. Samsung Galaxy S5
10. Nokia Lumia 930
DNA julkaisee myydyimmät-seurannan kuukausittain. Tiedot perustuvat DNA:n eri myyntikanavissa kerättyihin myyntilukuihin.