Mobiiliparkki

Yhteystiedot: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: mobiiliparkki@victoriamedia.fi

SquareTrade: Suomalaiset hajottivat älypuhelimiaan 350 miljoonalla

totalwasted_finland

Laajaan eurooppalaiseen tutkimukseen osallistui 13 000 vastaajaa

Suomalaiset ovat hajottaneet ja korvanneet rikkoutuneita älypuhelimiaan huiman 350 miljoonan euron edestä vuodesta 2007. Eurooppalaisen tutkimuksen teki amerikkalainen SquareTrade Inc, johtava älypuhelinten vakuuttamiseen ja korvaamiseen erikoistunut amerikkalaisyhtiö. Tutkimus osoitti merkittäviä eroja älypuhelinten omistajissa ja elämäntavoissa.

Suomalaiset ovat ahkeria älypuhelinten omistajia ja käyttäjiä. Ennen kuin ryntäät kauppaan uusimpien iPhone 6:n perään, kannattaa huomioida seuraavat seikat:

  •  Iphonen omistaja rikkoo puhelimensa 24% todennäköisemmin kuin Android-puhelimen omistaja
  • Lemmikinomistajat ovat riskiryhmää! Lemmikkieläimen omistajan älypuhelin rikkoutuu 34 prosenttia suuremmalla todennäköisyydellä kuin käyttäjillä, joilla ei ole lemmikkiä.
  • Miehet ovat kömpelömpiä tai huolettomampia älypuhelintensa kanssa kuin naiset. Miehen älypuhelin rikkoutuu 31% useammin kuin naisen puhelin.

 ”Numerot puhuvat puolestaan: älypuhelinten korjaamiset ja korvaamiset maksavat suomalaisille paljon rahaa. Oli yllättävää huomata että miehet ovat noin paljon naisia kömpelömpiä, tai huolimattomampia, laitteidensa kanssa.”, SquareTrade Europen toimitusjohtaja Kevin Gillan sanoo.

”Yhä useamalla henkilöllä on älypuhelin ja niitä myös käytetään enemmän kuin koskaan aikaisemmin: Sähköposteihin, kuvien ottamiseen, sosiaalisen median kuluttamiseen ja toisinaan niillä myös soitetaan puheluita. Usein älypuhelinta ei osteta kerralla vaan niiden hinta maksetaan liittymämaksun yhteydessä kuukausittain. Emme aina ymmärrä miten arvokkaita ne ovat, ennen kuin puhelin hajoaa. Esimerkiksi uusi iPhone 6 rikkoutuneen tilalle voi maksaa hiuksia nostattavan summan.”

“Älypuhelimista on tullut välttämättömyys yhä useammille ja siksi uskomme että vakuutusehdoissa korvaavan laitteen lähettäminen rikkoutuneen tilalle jo seuraavaksi päiväksi on nykyään välttämätöntä”, Gillan jatkaa.

SquareTrade on SquareTrade Inc:in rekisteröity tuotemerkki. Suomen data: Tutkimuksen metodologia ja otanta: 1. SquareTraden eurooppalainen älypuhelinkysely suoritettiin elokuussa 2014 online-tutkimusyhtiöiden ResearchNow ja Qualtrics toimesta. Kyselyyn osallistui yli 13 000 älypuhelimen omistajaa Euroopassa. 2.Valuuttakurssit 14.8.2014 bloomberg.com. 3. Deloitte Global Mobile Consumer Survey, heinäkuu 2013. 4. The World Factbook, CIA. 5. Googlen 2013 tutkimus “Our mobile planet smartphone”. 6 GSMA Intelligence.

Ifolorilta puhelimen suojakuoret omilla kuvilla

puhelimensuojakuoret_tuote_901

Ifolor lanseeraa kännykkäkuoret, joissa on yhdistettynä huvi ja hyöty: omilla suosikkikuvilla somistettu puhelin erottuu edukseen ja kuori suojaa puhelinta kolhuilta. Suojakuoret ovat tilattavissa iPhone 4 ja 5 sekä Samsung Galaxy S4 ja S5 -puhelinmalleille.

Suojakuoren voi suunnitella itse omia kuvia käyttäen ifolorin verkkosivuilla. Mallipohjissa on valmiina paikat 1-6 kuvalle ja kuoren pinnan voi valita kiiltävänä tai mattana. Kuva tulostetaan suojakuoren koko alalle, ulottuen myös puhelimen reunoille. Kestävästä materiaalista valmistettu kuori suojaa puhelinta esimerkiksi sen pudotessa.

Kännykkää koristavat useimmiten läheiset ja luonto

Kysyimme Facebookissa asiakkailtamme, mistä kuvasta he tekisivät puhelimensa suojakuoren. Moni kuvittaisi puhelimensa lasten, lapsenlasten tai oman rakkaan lemmikkikoiran kuvilla. Kännykkäkuorissa, kuten muissakin kuvatuotteissa inspiraation lähteenä toimii myös luonto — auringonlasku, sateenkaari tai lumpeenkukka.

– Puhelimen suojakuoria on kovasti toivottu valikoimiimme ja nyt ne ovat täällä! Suojakuori onkin oivallinen lahjatuote esimerkiksi nuorille, joille usein on hankala keksiä kivaa ja persoonallista lahjaa, hehkuttaa markkina-aluejohtaja Pekka Ketonen.

Lue lisää: http://www.ifolor.fi/kuvalahjat/puhelimen_suojakuoret

iPhone 4 -puhelimien mobiiliselain vaarassa

iphone-4-240d-800

Applen iPhone 4 -puhelimiin ei ole enää saatavilla tietoturvapäivityksiä. Puhelimen selaimesta on löytynyt haavoittuvuus, jota käyttämällä hyökkääjän on mahdollista ottaa puhelin hallintaansa.

Applen iPhone 4 -puhelimiin ei enää saa tuoreinta käyttöjärjestelmää. Uusin tähän malliin saatavilla oleva käyttöjärjestelmä on iOS 7, jonka Safari-mobiiliselaimessa on haavoittuvuus johon on myös vapaasti saatavilla oleva hyväksykäyttömenetelmä. Selaimen haavoittuvuuden onnistunut hyväksikäyttö yhdessä toisen haavoittuvuuden kanssa mahdollistaa hyökkääjän ohjelmakoodin suorittamisen puhelimessa. Koska hyväksikäyttömenetelmää jaellaan internetissä, on haavoittuvuuen hyödyntäminen todennäköistä. Haavoittuvuuden johdosta Kyberturvallisuuskeskus ei suosittele käyttämään Safari-selainta iPhone 4 tai sitä vanhemmissa puhelimissa. Myös iOS 7 käyttöjärjestelmää hyödyntävien iPod Touch- ja iPad-laitteiden Safari-selaimet ovat haavoittuvaisia hyväksikäyttömenetelmälle.

Tämä tapaus korostaa vanhentuneiden laitteiden käytön ongelmaa. Vanhentuneisiin laitteisiin ja käyttöjärjestelmiin ei ole enää saatavilla korjauspäivityksiä. Näin ollen laitteet jäävät pysyvästi alttiiksi uusille hyväksikäyttömenetelmille. Ongelma on vastaava kuin esimerkiksi Windows XP -käyttöjärjestelmätuen loppuminen keväällä: Löytyneitä haavoittuvuuksia voidaan käyttää loputtomasti uudelleen.

Kyberturvallisuuskeskus on julkaissut haavoittuvuustiedotteen iOS 8 -päivityksestä

Viestintävirasto myönsi Samsung KNOXille tietoturvasertifioinnin

knox-kuva

Samsung KNOX -mobiilitietoturvaratkaisu on ensimmäisenä Suomessa saanut kansallisen turvallisuusauditointikriteeristön (KATAKRI II) mukaisen sertifioinnin, joka merkitsee, että se täyttää Suomen valtionhallinnon tietoturvavaatimukset.

Helsinki, 25. syyskuuta 2014 – Samsung Electronics Co, Ltd ilmoitti tänään, että Samsung Knox on ensimmäisenä älypuhelinympäristönä läpäissyt kansallisen turvallisuusauditointikriteeristön (KATAKRI II) mukaisen tietoturva-auditoinnin. Sertifiointia edelsi kattava, useita kuukausia kestänyt testaus- ja tarkastusvaihe.

Keskeinen edellytys sertifioinnin saamiseksi oli mobiilitietoturvaratkaisu Samsung KNOX, joka eristää suojatun työympäristön ja henkilökohtaisen käyttöympäristön toisistaan siten, että laitteeseen syntyy kaksi täysin erillistä käyttöprofiilia. Samsung KNOX varmistaa, että puhelimen käyttäjän työhön liittyvät ohjelmat ja tiedot ovat suojattuja ja erillään puhelimen henkilökohtaisesta sisällöstä (Data-at-Rest-ratkaisu). Samsung KNOXin avulla valtionhallinnon viranomaiset voivat hyödyntää Samsung Galaxy -tuoteperheen uusimpien päätelaitteiden suorituskykyä ja ominaisuuksia ja samalla olla varmoja siitä, että työhön kuuluva salassa pidettävä informaatio pysyy erillään omassa, suojatussa mobiilityöympäristössään. Auditointi tehtiin Samsung Galaxy Note III -päätelaitteella ja Samsung Android 4.4.2 -käyttöjärjestelmällä.

–       Suomen viestintäviraston nyt myöntämä sertifiointi on ainutlaatuinen ja tarkoittaa, että Samsungin mobiilitietoturvaratkaisu asettaa tästä lähtien tason valtionhallinnon tehtävien edellyttämälle mobiililaitteiden tietoturvalle Suomessa. Viestintäviraston sertifiointi kuvastaa Samsungin aseman vakiintumista valtionhallinnon valintana ja yrityksissä, jotka omaavat tiukimmat turvallisuuskriteerit. Samsungin mobiiliratkaisut ovat saaneet sertifioinnin myös esimerkiksi Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa. Nämä ovat hieno osoitus Samsungin mobiiliratkaisujen vahvuuksista, erinomaisesta käytettävyydestä ja tietoturvasta, sanoo Samsungin Enterprise Business -myyntipäällikkö Ossi Luoma.

Kansallisista tietoturvajärjestelmätarkastuksista ja tuotesertifioinnista vastaavan NCSA:n päällikkö Aki Tauriaisen mukaan Samsung Galaxy Note III:a ja KNOXia testattiin perusteellisesti useita kuukausia.

–       Samsung KNOX ja Samsung Galaxy Note III kävivät läpi kattavan tietoturvatestausvaiheen, jossa koeteltiin muun muassa koodin laatua, luotettavuutta ja turvallisuutta. Samsungin täysin integroitu KNOX-mobiilitietoturva on ensimmäinen mobiiliratkaisu, joka on hyväksytty käsittelemään tietoa mobiilisti valtionhallinnon tasolla. Odotamme, että yhteistyö Samsungin kanssa jatkuu, jolloin julkisen sektorin tietoturvatason saavuttaneiden laitteiden valikoima kasvaa entisestään, kertoo Kyberturvallisuuskeskuksen tarkastukset ja hyväksynnät -ryhmän päällikkö Aki Tauriainen.

Suomen viestintäviraston KATAKRI II -sertifiointi on valtionhallinnon uusin turvallisuusluokitus, ja se on otettu käyttöön vuonna 2011. Samsungin saama sertifiointi kattaa kaikki Samsung KNOX -yhteensopivat laitteet, joissa on Android 4.4.2 -käyttöjärjestelmä. Lue lisää KNOX -mobiilitietoturvasta.

• Toukokuussa 2014 Iso-Britannian hallitus julkaisi päätelaitteiden tietoturvaohjeet (EUD), jotka sallivat Samsung KNOXin käytön useissa Samsung Galaxy -sarjan älypuhelimissa ja tableteissa julkishallinnossa.

• Kesäkuussa 2014 Yhdysvaltain puolustusministeriöön kuuluva DISA (Defense Information Systems Agency) hyväksyi Samsung KNOXin tuoteluetteloon, joka mahdollistaa sen käytön useassa Yhdysvaltain hallinnon ja puolustusvoimien osastoissa.

• Heinäkuussa 2014 Samsung Galaxy S5 sai Common Criteria Certification -luokituksen ja Mobile Device Fundamentals Protection Profile (MDFPP) -standardin, jotka mahdollistavat laitteen käytön Australian valtionhallinnossa.

Jolla-älypuhelimien myynti alkoi Intiassa tänään

Mobiililaitteita ja Sailfish OS -käyttöjärjestelmää kehittävä Jolla Oy ja Intian suurin sähköinen markkinapaikka Snapdeal.com aloittivat tänään Jolla-älypuhelimen myynnin Intiassa.

Heinäkuussa julkistetun sopimuksen mukaan Snapdeal.com myy Jollaa yksinoikeudella Intiassa. Jollan tavoitteena on tuoda täysin uudenlainen käyttökokemus Intian älypuhelinkäyttäjille esittelemällä uusi ja itsenäinen mobiilikäyttöjärjestelmä Sailfish OS Androidin hallitsemalle Intian markkinalle.

“Olemme erittäin innoissamme tästä julkistuksesta, sillä Intia on Jollalle strategisesti merkittävä markkina”, kommentoi Sami Pienimäki, yksi Jollan perustajista. ”Älypuhelinmarkkinoilla on meneillään Androidin valtakausi, joka vähentää erilaistumista ja on muuttamassa ennen niin innostavan mobiilialan tylsäksi laitekilpailuksi. Jolla-älypuhelin ja itsenäinen Sailfish OS -käyttöjärjestelmä tuovat innostuneisuuden ja vapauden takaisin älypuhelinalalle.”

“Jolla-älypuhelinta on odotettu Intiassa kuin kuuta nousevaa, ja on hienoa päästä myymään Jollaa yksinoikeudella täällä”, kommentoi Tony Navin, Snapdeal.comin Electronics & Home -kategorian johtaja. ”Jollan itsenäinen ja erottuva Sailfish OS -käyttöjärjestelmä, eleisiin perustuva käyttökokemus sekä yhteensopivuus Android-sovelluksien kanssa tekevät Jollasta erinomaisen vaihtoehdon uutta ja erilaista hakeville älypuhelinkäyttäjille. Haluamme Snapdealissä tarjota yli 25 miljoonalle asiakkaallemme huippulaadukkaita ja innostavia tuotteita hyvään hintaan, ja Jolla tuo erinomaisen lisän älypuhelinkategoriaamme.”

Jolla on tästä päivästä lähtien myynnissä yksinoikeudella Intiassa Snapdeal.comissa hintaan 16499 Intian rupiaa.

Jollalla on toimipisteet Helsingissä (pääkonttori), Tampereella ja Hongkongissa. www.jolla.com

www.facebook.com/jollaofficial
https://twitter.com/jollahq
http://www.linkedin.com/company/jolla

Suomalainen vaihtaa matkapuhelintaan tiuhaan

Espoo 23. syyskuuta 2014. Samsungin tilaaman ja tutkimusyhtiö Ipsos Morin tuottaman tuoreen Techonomic Index -kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaiset vaihtavat matkapuhelinta usein. Teknologiatuotteiden ostotapoja koskeva tutkimus paljasti, että viidennes suomalaisista oli hankkinut uuden puhelimen viimeisen kolmen kuukauden aikana. Sama tulos näkyi myös Ruotsissa ja Norjassa. Ainoastaan tanskalaiset ostivat puhelimia hiukan harvemmin.

Toiseksi eniten Suomessa ostettiin kodinkoneita, kuten pesukoneita ja imureita, sillä 10 prosenttia ilmoitti hankkineensa jonkin edellä mainituista viimeisen kolmen kuukauden aikana.

Yleisin syy uuden puhelimen ostamiselle oli käytännöllinen: yhteensä 81 prosenttia suomalaisista vastaajista ilmoitti hankkineensa uuden luurin, koska vanha oli rikki. Muita syitä puhelimen vaihtoon olivat uuden laitteen parempi suorituskyky tai uudet ominaisuudet. Naisvastaajista 42 ja miehistä 26 prosenttia ilmoitti halunneensa uuden puhelimen paremman suorituskyvyn vuoksi. Vastaajista 15 prosenttia myönsi ostaneensa uuden puhelimen hienomman ulkonäön vuoksi.

Tutkimuksen mukaan ruotsalaiset (15 prosenttia) ja tanskalaiset (12 prosenttia) ostivat eniten tabletteja työkäyttöön. Suomalaisten ja norjalaisten keskuudessa vastaavat luvut olivat alle 10 prosentin luokkaa. Suomessa ihmiset halusivat tabletin useimmiten uusien käyttötapojen tai laitteen keveyden vuoksi (23 prosenttia vastaajista).

Suomalaisista ja norjalaisista 15 prosenttia osti tabletin lomamatkan viihdykkeeksi. Ruotsissa taas haluttiin ilahduttaa perhettä. Jopa 31 prosenttia kertoi hankkineensa tabletin nauttiakseen siitä perheensä kanssa. Suomessa vastaava luku oli 19 prosenttia.

Tyyli tärkeää televisiota valittaessa

Suomalaiset ja ruotsalaiset ostivat ulkonäön vuoksi eniten uusia televisioita ja äänentoistolaitteita. Suomessa kolmanneksi eniten hyvää ulkonäköä arvostettiin puhelimissa. Tanskalaiset arvostivat ulkokuorta eniten kännyköissä ja kameroissa.

– Muotoilusta on tullut entistä tärkeämpää niin kodinkoneissa, televisioissa kuin mobiililaitteissakin. Elämme aikaa, jolloin tuotteen ulkonäkö on tuotevalintaa tehtäessä hyvinkin tärkeä ominaisuus, sanoo Samsungin markkinointipäällikkö Eva Carrero.

Samsungin teettämään ja tutkimusyhtiö Ipsos Morin tuottamaan Techonomic Index -tutkimukseen vastasi tuhat 18-65-vuotiasta suomalaista ja neljätuhatta pohjoismaalaista kuluttajaa. Haastattelut tehtiin vuoden 2014 huhtikuussa.

:KATSO VIDEO: SquareTrade: Rikkoutumistestissä uudet iPhonet: Onko suurempi parempi?

breakability_scorecard_finnish

Apple teki sen taas. Molemmat uudet iPhonet ovat isompia ja kestävämpiä kuin yksikään edeltäjänsä. iPhone 6 läpäisi kaikki testimme täysin ongelmitta.

iPhone 6 Plus pärjäsi myös erittäin hyvin, mutta suurikokoisena menetti pisteitä käteen sopivuudessa eikä pärjännyt niin hyvin pudotustestissämme. Onko suurempi oikeasti parempi? On, vaikkakin suurin ei aina välttämättä ole paras.

DNA aloittaa iPhone 6 ja iPhone 6 Plus -puhelimien myynnin 26. syyskuuta

8b87e211-61f2-40d4-ad51-ae704842aeab-email

DNA tuo iPhonen historian suurinta edistysaskelta edustavat iPhone 6 ja iPhone 6 Plus -puhelimet myyntiin perjantaina 26. syyskuuta. Laitteet tulevat DNA Kauppoihin kautta maan sekä DNA Nettikauppaan ja DNA Yritysmyyntiin. iPhone 6 -puhelimen saa DNA:lta alkaen 19,13 €/kk, hinta koskee 16 GB mallia 36 kuukauden luottosopimuksella. iPhone 6 Plus -puhelimen saa DNA:lta alkaen 21,91 €/kk, hinta koskee 16 GB mallia 36 kuukauden luottosopimuksella. Kertamaksulla iPhone 6 (16 GB) maksaa 689 € ja iPhone 6 Plus (16 GB) 789 €. Puhelimien ennakkotilaus alkaa perjantaina 19. syyskuuta klo 00.01 osoitteessa www.dna.fi/apple. iPhone 6 ja iPhone 6 Plus toimivat DNA:n nopeassa 4G LTE -verkossa, joka tavoittaa arviolta 80 prosenttia suomalaisista tämän vuoden loppuun mennessä.

Uudet iPhone 6 ja iPhone 6 Plus -mallit ovat iPhonen historian suurin edistysaskel. Uutuuspuhelimissa on upeat 4,7- ja 5,5-tuumaiset Retina HD -näytöt sekä runsaasti innovatiivista teknologiaa. Niissä on täysin uusi, erittäin ohut ja saumaton muotoilu, jonka ansiosta puhelimet ovat mukavia kädessä ja helppoja käyttää. Molemmat mallit ovat kaikin tavoin parempia. Laitteissa on Applen suunnittelema A8-siru ja toisen sukupolven 64-bittinen pöytäkoneluokan arkkitehtuuri, minkä ansiosta laitteet ovat suorituskyvyltään huikean nopeita ja energiatehokkaita. Puhelimissa on edistykselliset iSight ja FaceTime HD -kamerat, ja ne hyödyntävät ultranopeaa langatonta teknologiaa.

iPhone 6 ja iPhone 6 Plus -puhelimissa on iOS 8 -käyttöjärjestelmä – Applen suurin julkaisu sitten App Storen – joka tarjoaa entistäkin helpomman, nopeamman ja luontevamman käyttäjäkokemuksen. Puhelimissa on uudet Viestit- ja Kuvat-ohjelmat, ennakoivaa tekstinsyöttöä hyödyntävä QuickType -näppäimistö ja Perhejako. iOS 8:ssa on myös uusi Terveys-sovellus, jolla käyttäjä pystyy seuraamaan terveydentilaansa ja hyvinvointiaan, sekä iCloud Drive, jolla käyttäjä voi tallentaa tiedostoja ja käyttää niitä mistä tahansa.

“Olemme erittäin iloisia Applen uusien, upeiden iPhone 6 ja iPhone 6 Plus -puhelinten tulosta myyntiin”, kertoo DNA:n puheliiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan. “Asiakkaat ovat jo odottaneet uusia malleja innokkaina. Laitteiden kasvaneet näytöt tukevat hyvin monipuolista netin käyttöä ja parantavat käyttäjäkokemusta entisestään. Uusilla iPhone-puhelimilla käyttäjä pystyy hyödyntämään DNA:n nopeaa 4G-verkkoa todella tehokkaasti ja miellyttävästi.”

DNA Kaupoissa iPhone 6 myynti alkaa perjantaina heti kauppojen avautuessa. Kaikkiaan kuusitoista DNA Kauppaa avaa ovensa perjantaina 26.9. poikkeuksellisesti jo klo 8.00. Nämä myymälät sijaitsevat Helsingissä (Hakaniemi, Itäkeskus, Kaivokatu, Kamppi, Kannelmäki ja Sanomatalo), Espoossa (Iso Omena ja Sello), Turussa (Skanssi ja Eerikinkatu), Jyväskylässä, Järvenpäässä, Oulussa (Arkistokatu), Porissa (Itäpuisto), Kuopiossa (Aapeli) ja Tampereella (Hämeenkatu).

iPhone 6 ja iPhone 6 Plus -puhelimien hinnat:

Malli Kertamaksulla
(sis. alv)
36 kk luottosopimuksella
(sis. alv)
iPhone 6 16 GB 689 € 19,13 €/kk
iPhone 6 64 GB 789 € 21,91 €/kk
iPhone 6 128 GB 889 € 24,69 €/kk
iPhone 6 Plus 16 GB 789 € 21,91 €/kk
iPhone 6 Plus 64 GB 889 € 24,69 €/kk
iPhone 6 Plus 128 GB 989 € 27,47 €/kk

Lisätietoa iPhone -puhelimista: www.apple.com/iphone.

Elisa Oyj: Datan käyttäminen ulkomailla kasvaa ja halpenee huimasti

657-180x180-medium

Saunalahti laskee entisestään datan käyttämisen roaming-hintoja suosituissa kaukokohteissa. Hintoja laskettiin viimeksi kesällä, minkä jälkeen datankäyttö esimerkiksi Yhdysvalloissa peräti 15-kertaistui.
 
Saunalahti-liittymien datan käyttämisen roaming-hinnat suomalaisten suosimissa kaukokohteissa laskevat 1. lokakuuta alkaen jälleen huomattavasti. Viimeksi ulkomaankäyttöä koskevia hintoja alennettiin kesällä.
 
Vyöhykkeellä 2 (Arabiemiirikunnat, Brasilia, Kanada, Kiina, Thaimaa, Turkki, Yhdysvallat) otetaan nyt käyttöön uusi hinnoittelumalli, joka palvelee etenkin dataa runsaasti käyttäviä. Hinnat laskevat entisestään, kun käyttö on yli 34 megatavua.
 
Vyöhykkeen 2 datahinnoittelu perustuu kalenterikuukauden aikana kyseisen vyöhykkeen maissa yhteensä siirrettyyn datamäärään:
0–34 Mt: 0,29 €/Mt
Yli 34–50 Mt: 9,99 €
Yli 50 Mt: +9,99€/alkava 50 Mt
 
– 50 megatavua vastaa tyypillisesti 1–2 vuorokauden aktiivista käyttöä älypuhelimella, poislukien kuitenkin suoratoistona toteutetut musiikki- ja videopalvelut, kertoo puheliittymien liiketoimintajohtaja Jan Virkki Elisasta.
 
 
Datan käyttäminen 15-kertaistui Yhdysvalloissa
 
Tiedonsiirtomäärästä riippuen data on vyöhykkeen 2 kaukokohteissa lokakuun alusta alkaen jopa 30 prosenttia aiempaa edullisempaa.
 
– Datan käyttämiselle on selvästi kasvava tarve. Asiakkaat haluavat käyttää älypuhelintaan ulkomailla samalla tapaa kuin kotimaassa. Me haluamme palvella asiakkaitamme tässä tarpeessa entistäkin paremmin ja pienemmällä rahalla. Nyt suosituissa kaukokohteissa tulee käyttöön samanlainen datahinnoittelumalli kuin Euroopassa ja Venäjällä, kertoo liiketoimintajohtaja Virkki Elisasta.
 
Virkki kertoo datan käyttämisen lisääntyneen viime kesänä tehtyjen roaming-hintamuutosten jälkeen huimasti niin Euroopassa ja Venäjällä kuin vyöhykkeen 2 kaukokohteissa.
 
– Esimerkiksi Yhdysvalloissa käyttö 15-kertaistui heinäkuussa. Yksistään elokuussa kakkosvyöhykkeellä siirrettiin dataa enemmän kuin tammi–kesäkuussa yhteensä. Dataa uskalletaan nyt käyttää. Haluamme uudella kaukomaiden hinnoittelumallilla edistää tätä entisestään.

Uusi datavisualisointisivu näyttää älypuhelinten energiankulutuksen

Helsingin yliopiston NODES-tutkimusryhmä julkaisee ensimmäistä kertaa visualisoinnin, joka vertailee Android- ja iOS-laitteiden pirstaleisuutta sekä energiatehokkuutta. Työssä on käytetty yli 750 000 laitteeseen asennetun Carat-sovelluksen dataa, jota on yhteensä yli kaksi teratavua. Suurten datamassojen reaaliaikainen visualisointi on ajankohtainen tutkimushaaste.

Carat-projektin visualisointi tarjoaa tilastotietoa Android- ja iOS-laitteiden pirstaleisuudesta sekä sovellusten energiankulutuksesta. Helposti ymmärrettävä bubble chart -visualisointi kertoo kummankin alustan eniten energiaa kuluttavista sovelluksista ja yksittäisillä laitteilla energiankulutukseltaan poikkeukselliset sovellukset.

Paljon energiaa kuluttavat sovellukset käyttävät runsaasti verkkoyhteyttä, kuormittavat mobiililaitteen prosessoria ja niiden ohjelmakoodi voi olla tehoton. Tietyillä laitteilla poikkeuksellisen paljon energiaa käyttävät sovellukset, myös energiabugisiksi sanotut, johtuvat usein ohjelmointivirheistä sekä laitteiston, käyttöjärjestelmän ja sovelluksien haitallisista vuorovaikutuksista, kuten yhteensopivuusongelmista.

Tutkijoiden käyttämässä datassa oli 327 017 asennettua sovellusta, joista 8 prosenttia oli energiaa paljon käyttäviä ja 5 prosenttia tietyillä laitteilla poikkeuksellisen paljon energiaa käyttäviä. Tutkituista laitteista 48 prosenttia sisälsi ainakin yhden poikkeuksellisen paljon energiaa käyttävän sovelluksen.

Tilastotietojen lisäksi uusi visualisointi tarjoaa tietoa siitä, mitä eri käyttöjärjestelmiä ja puhelinmalleja Carat-sovelluksen asentaneet käyttäjät omistavat.

Kaikki visualisoinnit päivittyvät vastaamaan ajantasaista dataa noin neljän päivän välein. Uusia visualisointeja kehitetään tulevaisuudessa lisää. Pyrkimyksenä on tarjota työkalu eri laitteiden energiatehokkuuden vertailuun.

Visualisointi on saatavilla osoitteessa http://carat.cs.helsinki.fi/statistics/ .

Carat on Helsingin yliopiston ja Kalifornian yliopiston, Berkeley, yhteistyöprojekti, johon kuka tahansa voi osallistua lataamalla Carat-sovelluksen Google Playsta tai AppStoresta.