Mobiiliparkki

Yhteystiedot: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: mobiiliparkki@victoriamedia.fi

DNA selvitti: Joka kolmas ekaluokkalainen pääsee itse valitsemaan ensimmäistä omaa puhelinta

030_Dna_Toimitalo__50A6593

Tuleva koulujen alku näkyy kesällä puhelinkaupassa. Perheissä ennakoidaan ekaluokkalaisten koulutien alkua opettelemalla ensimmäisen oman kännykän käyttöä yhteistuumin. DNA:n uusimman esikoulu-ja kouluikäisten lasten ja nuorten puhelimen käyttötutkimuksen mukaan lapsen ensimmäinen puhelin maksaa tyypillisimmin 50-200 euroa ja hankitaan lapsen ollessa 6-7-vuotias. Jo kolmella neljästä (74 %) 7-vuotiaasta on puhelin.

Ensimmäisen puhelimen hankinnan tärkein syy on perheen ja lapsen välisen yhteydenpidon parantaminen (70 % vastaajista). Toiseksi tärkein syy on lapsen turvallisuus (62 %). Vanhemmille valinnassa tärkeimpiä tekijöitä ovat hinta (61 %) ja helppokäyttöisyys (36 %). Jos lapset ovat itse saaneet vaikuttaa ensimmäisen puhelimensa valintaan, korostuu lapsen valinnassa (vanhempien kertoman mukaan) mahdollisuus ladata laitteeseen sovelluksia (51 %).

Kyselyyn vastanneiden vanhempien lapsista joka kolmas (29 %) sai vaikuttaa ensimmäisen puhelimensa valintaan. Yleensä vanhemmat kuitenkin määrittelivät, minkä mallinen ja hintainen puhelin valitaan. Vain neljä prosenttia lapsista sai valita ensipuhelimensa täysin itse. Seuraavan puhelimen hankinnassa lapsi itse on jo merkittävä vaikuttaja – lähes puolet (48 %) lapsista pääsee vaikuttamaan valintaan.

DNA:n tutkimuksen mukaan alakouluikäiset lapset (6-12-v.) käyttävät puhelintaan eniten yhteydenpitoon perheen kanssa (päivittäin 80 %). Seuraavaksi tärkeimmät käyttötavat ovat pelaaminen (76 %), videoiden katselu (73 %) ja yhteydenpito kavereihin (70 %). Myös tubettajien/vloggaajien seuraaminen puhelimella on suosittua – päivittäin tubettajien sisältöjä seuraa vanhempien mukaan jopa 45 % alakouluikäisistä. Sen sijaan puheluita soitetaan aiempaa harvemmin. Viime vuonna 73 prosenttia vastaajista arvioi lapsen soittavan puheluita päivittäin, tänä vuonna enää 60 prosenttia.

Käyttö muuttuu iän myötä – alakoululaisille soitetaan, teinille lähetetään WhatsApp-viesti

Lapsien kasvaessa myös puhelimen käyttötarkoitukset monipuolistuvat. 13-16-vuotiailla tärkeimpiä käyttötapoja ovat yhteydenpito kavereiden ja perheen kanssa, pikaviestittely, nettisurffailu ja videoiden katselu. Myös tubettajia/vloggaajia seuraa päivittäin jopa 69 % yläasteikäisistä.

”Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että kaikkien puhelimen ominaisuuksien ja sovellusten käyttö lisääntyy iän myötä. Puhelimella pelaaminen taas alkaa vähentyä 11 ikävuoden jälkeen”, sanoo DNA:n tutkimustoiminnasta vastaava osastopäällikkö Niina Hagman.

Alakouluikäiset lapset käyttävät sovelluksista eniten YouTubea (77 % päivittäin) ja WhatsAppia (72 %). Näiden sovellusten käyttö ei vähene, mutta iän myötä etenkin Snapchatin, Spotifyn ja Instagramin käyttö lisääntyy. Vanhemmat viestivät alakouluikäisten lasten kanssa perinteisesti soittamalla, kun taas 13-16-vuotiaiden kanssa useimmiten WhatsAppia käyttäen.

DNA:n puhelimen käyttötutkimuksessa selvitettiin 6-16-vuotiaiden lasten ja nuorten puhelimen hankintaa ja käyttötarkoituksia. Tutkimus toteutettiin heinäkuussa 2017 ja siihen osallistui kaikkiaan 1023 ikäryhmässä 6-16-vuotiaiden lasten vanhempaa/huoltajaa. Tutkimuksen toteutti Nepa Insight.

DNA tuo myyntiin kaikki uudet Nokia-puhelimet

Nokia_3310_range

DNA tuo myyntiin kaikki uuden sukupolven Nokia-puhelimet. Ikoninen ja suomalaisille tärkeä älypuhelinmerkki tekee paluun markkinoille suomalaisen matkapuhelinvalmistaja HMD Global Oy:n ja Nokian yhteistyösopimuksen ansiosta.

Uusien Nokia-puhelimien koko mallisto tulee tarjolle DNA:n kaikkiin myyntikanaviin. Myynnin aloituspäivämäärä julkistetaan toisen vuosineljänneksen aikana.

HMD julkisti uuden mallistonsa Barcelonan Mobile World Congress -tapahtumassa viime viikolla.

”Olemme innoissamme Nokia-puhelimien uudesta tulemisesta. Meillä on vahva usko uuden upean malliston menestykseen. Suomessa Nokian tuotemerkillä on aivan erityinen asema, joten uudet puhelimet ovat DNA:lle erittäin mieluisa myyntituote ja ne herättävät asiakkaissamme varmasti suurta kiinnostusta”, kertoo DNA:n kuluttajamyynnin johtaja Sami Aavikko.

”Tarjoamme laadukkaita Nokia-puhelimia kaikille kuluttajille. Olemme erityisen iloisia siitä, että Kiinassa lanseeraamamme Nokia 6 -malli on noussut nimenomaan nuorison suosikiksi”, sanoo HMD Global Oy:n Pohjoismaiden liiketoimintajohtaja Ossi Korpela.

”Uskomme, että ajoituksemme on täydellinen, koska suomalaiset kuluttajat ja koko matkapuhelinala ovat valmiita muutokseen. Ravistelemme alamme toimintatapoja tänä vuonna merkittävästi tiiviissä yhteistyössä kumppaneidemme kanssa”, Korpela jatkaa.

”Edelleen sadat tuhannet DNA:n asiakkaat käyttävät Nokia-puhelimia. Nyt he voivat päivittää laitteensa uuteen aikaan ja pääsevät nauttimaan erinomaisesta käyttökokemuksesta ja uudesta muotokielestä. Uudet Nokia-puhelimet ovat upeita ja ne ovat herättäneet suurta mielenkiintoa asiakkaidemme keskuudessa”, sanoo Aavikko.

”Uusien älypuhelimien rinnalla julkistettu päivitetty Nokia 3310 -malli on hauska ja tervetullut lisä mallistoon. Verkossamme on vielä tuhansia Nokia 3310 -klassikkopuhelimen käyttäjiä, joiden ei jatkossakaan tarvitse muuttaa käyttötottumuksiaan. Malli on myös loistava varapuhelin kesän rientoihin ja festareille”, Aavikko vinkkaa.

Nokia-älypuhelinten valikoima tarjoaa puhtaan Android-kokemuksen. Säännöllisesti tapahtuvat päivitykset varmistavat sen, että Nokia-älypuhelin on turvallinen ja ajan tasalla eikä se sisällä mitään turhaa. Kuluttajien valinnan mahdollisuus on uusien Nokia-älypuhelimien käyttökokemuksen keskiössä.

DNA:n myydyimmät puhelimet lokakuussa 2016

012_dna_kauppa__50a8382

Vain yksi puhelinmalli vaihtui toiseen DNA:n lokakuun myydyimpien puhelimien 10 kärjessä -listalla, mutta suosikkien keskinäinen järjestys meni osin uusiksi. Ykkössijalla jatkaa odotetusti jo kolmatta kuukautta Samsung Galaxy J5 -puhelimen päivitetty 2016-malli.

Huawei on DNA:n lokakuun myydyimpien puhelimien listalla neljällä puhelinmallilla. Samsungilla ja Applella on listalla kummallakin kolme puhelinta.

Listan ykkössijaa pitää hallussaan Samsung Galaxy J5 (2016), mutta sillä on heti takanaan Huawein kova Honor-puhelinten kolmikko.

”Huawei on lyhyessä ajassa ottanut vahvan jalansijan puhelinkaupassa, ja se nousikin DNA:lla lokakuun kaiken kaikkiaan myydyimmäksi puhelinmerkiksi. Huawein mallit ovat löytäneet laajan kohderyhmän, joten merkin asema näyttää vakaalta myös lähitulevaisuudessa”, arvioi DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

Applen uutuus, iPhone 7 nousee listalla, mutta ei ole vielä yltänyt aivan kirkkaimpaan kärkeen. Sijoitukseen vaikuttaa edelleen hienoinen pula laitteen saatavuudessa.

”Sekä iPhone 7 että iPhone 7 Plus ovat olleet erittäin kysyttyjä malleja, joten kuluttajat eivät selvästikään vierasta isokokoisia näyttöjä. Applen uutuuksia ei kuitenkaan ole vielä saatu riittävästi myyntiin, joten varsinkaan iPhone 7 Plus ei ole vielä päässyt mittauttamaan todellista listapotentiaaliaan”, Aavikko kertoo.

Samsung Galaxy S6 palasi Top 10 -listalle, ja samalla alkuperäinen Samsung Galaxy J5 -malli väistyi 10 kärjestä ensimmäisen kerran pitkälti toista vuotta kestäneen voitokkaan listahistoriansa aikana.

Lokakuun myydyimpien puhelimien Top 10 -lista sisältää pelkästään 4G-älypuhelimia.

DNA:n myydyimmät puhelimet lokakuussa 2016

1. Samsung Galaxy J5 (2016) *)
2. Honor 7 Lite *)
3. Honor 8 *)
4. Honor 7 *)
5. Apple iPhone 7 *)
6. Huawei P8 Lite *)
7. Samsung Galaxy S6 *)
8. Apple iPhone 6s *)
9. Samsung Galaxy A3 (2016) *)
10. Apple iPhone SE *)

*) 4G-puhelin

DNA julkaisee myydyimmät puhelimet -seurannan kuukausittain, aina kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä. Tiedot perustuvat DNA:n eri myyntikanavissa kerättyihin myyntilukuihin. Aiempien kuukausien myyntitilastot: www.dna.fi/dna-oy/myyntitilastot

Matkapuhelimen pahimmat viholliset ovat kiire, putoaminen ja kastuminen – laiteturva antaa lisäsuojan

037_dna_aula__50a9202

DNA selvitti matkapuhelimille yleisimmin sattuvia vahinkoja ja puhelimen rikkoutumisen riskitilanteita asiakaspaneelissaan. DNA myy asiakkaiden puhelimien ja tablettien turvaksi 19. lokakuuta alkaen SquareTrade-laiteturvaa, joka on suunniteltu erityisesti mobiililaitteita käyttävälle kuluttajalle.

Kyselyyn vastanneista noin puolet on joskus kokenut puhelimen rikkoutumisen. Laitteen rikkoutumisen taustalla on usein puhelimen käyttäjä itse.

Kiireessä ja arjen askareissa puhelin putoaa helposti

Selvästi yleisin puhelimen rikkoutumisen syy on laitteen putoaminen maahan tai muulle kovalle pinnalle. Yleensä puhelin lipsahtaa kädestä tai taskusta ja putoaa kovalle lattialle, kivilaatalle, asvaltille tai soralle. Joskus myös puhelimen tipahtaminen matolle riittää rikkomaan puhelimen.

Vesi on toinen yleinen puhelimen vihollinen. Puhelimia putoaa veneestä tai laiturilta järveen tai mereen, eikä harvinaista ole myöskään puhelimen putoaminen vessanpönttöön. Puhelimia kastuu pilalle lumihangessa ja sateessa, ja niitä päätyy myös pyykin mukana pesukoneeseen pyörimään.

Useimmiten puhelin rikkoutuu kotona. Nuorempien ikäryhmien (18-44v) vastauksissa korostuu lisäksi puhelimen rikkoutuminen joko töissä tai kodin ulkopuolella asioitaessa. Yli 55-vuotiailla puhelin rikkoutuu helposti myös harrastuksissa ja urheillessa.

Vastaajat pitävät puhelimen rikkoutumisen suurimpana riskinä kiirettä. Miehet näkevät korostuneesti riskin myös remontti-, rakennus- tai pihatöissä, ja naiset taas silloin, kun käsissä on liikaa tavaroita kannettavana. Nuoremmat vastaajaryhmät (18-44) arvioivat myös humalatilan keskimääräistä suuremmaksi riskiksi.

Ilman matkapuhelinta ei voi olla

Puhelinta tarvitaan lähes koko ajan. Neljäsosa (24 %) vastaajista voisi olla ilman puhelinta vain noin päivän ja yhtä suuri osuus (25 %) pari päivää. Vastaajista 13 prosenttia ei voisi olla ilman puhelinta lainkaan, ja 17 prosenttia selviäisi tilanteesta vain muutaman tunnin ajan.

Laiteturva antaa lisäsuojan yllättävien tilanteiden varalle

DNA:lta voi ostaa uuden puhelimen tai tabletin turvaksi SquareTrade-laiteturvan. SquareTrade-laiteturva on kaikille puhelimille ja tableteille tarkoitettu vakuutus, jonka voi hankkia uuden laitteen oston yhteydessä DNA Kaupasta ja DNA:n puhelinmyynnistä.

”Halusimme tarjota asiakkaillemme lisäturvan, josta löytyy nopeasti ja mutkattomasti pelastus puhelimen kannalta yleisimmissä vika- ja rikkoutumistilanteissa. SquareTrade-laiteturva on vastaus tähän tarpeeseen, sillä Square Trade toimittaa puhelimen rikkoutuneen tilalle useimmiten seuraavana arkipäivänä vahinkoilmoituksen hyväksymisestä. Toinen oleellinen etu on laiteturvan alhainen omavastuuosuus”, kertoo DNA:n puheliiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan.

”Olemme innoissamme DNA:n kanssa käynnistyneestä yhteistyöstä. Kuluttajille on tarjolla upeasti muotoiltuja, teknisesti edistyksellisiä laitteita, jotka ovat myös herkkiä vaurioille. Houkutteleva design sekä laitteiden yhä suurempi merkitys kuluttajien arjessa nostavat laitteiden hintoja, jolloin vahingoistakin aiheutuu suuremmat kustannukset. Niinpä SquareTrade-laiteturva on erittäin tärkeä palvelu, joka tuo merkittävää lisäarvoa DNA:n asiakkaille”, kertoo SquareTrade Europen toimitusjohtaja Kevin Gillan.

SquareTrade vahvistaa DNA:n selvityksessä esiin nousseiden tekijöiden olevan yleisimpiä vahinkosyitä myös korvaushakemuksissa. Aivan pienikin kolhu saattaa aiheuttaa matkapuhelimelle ison vahingon, joka tuo sekä turhaa harmia että isoja kustannuksia puhelimen käyttäjälle.

SquareTrade-laiteturva kattaa matkapuhelimen tai tabletin korjauksen tai vaihdon samanlaiseen tai vastaavaan tuotteeseen. Laiteturva korvaa tapaturman aiheuttaman vahingon, jos se johtuu ulkoisesta, äkillisestä ja odottamattomasta tapahtumasta, joka estää laitteen toiminnan – jos laite on esimerkiksi pudonnut maahan tai veteen tai jos sen päälle on läikkynyt nestettä. Laiteturva kattaa myös laitteen mekaanisen tai sähköisen vian valmistajan takuun päättymisen jälkeen. Laiteturva ei korvaa laitteen katoamista tai varkautta.

”Myös SquareTraden kokemuksen mukaan asiakkaille on tärkeää saada korvaava laite rikkoutuneen tilalle nopeasti. Asiakkaat toivovat vakuutukseltaan myös selkeyttä ja läpinäkyvyyttä, sekä mahdollisuutta asioida mutkattomasti ja nopeasti, asiakkaalle parhaiten sopivassa kanavassa, erityisesti netin kautta”, Kamtsan kertoo.

Korvaava laite toimitetaan Suomessa sijaitsevaan osoitteeseen useimmiten jo seuraavaksi päiväksi, jos vahinkoilmoitus tehdään maanantaista torstaihin ennen klo 20*. Korvaava tuote voidaan pyytää toimitettavaksi myös muuhun osoitteeseen EU-maassa, Norjassa tai Sveitsissä. SquareTrade palvelee DNA:n asiakkaita suomeksi arkisin klo 9-19 ja lauantaisin klo 10-16.30. Vahinkoilmoituksen tekeminen onnistuu netissä ympäri vuorokauden.

* Toimitusaika syrjäisemmille alueille voi olla tätä pidempi.

Lisätietoa SquareTrade-laiteturvasta: www.dna.fi/laiteturva

***
DNA selvitti puhelimelle sattuneita vahinkoja ja rikkoutumisen riskitilanteita asiakaspaneelissaan. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 360 asiakasta. Tiedonkeruu toteutettiin sähköpostiohjattuna online-kyselynä 28.7.-7.8.2016.

DNA:n myydyimmät puhelimet syyskuussa 2016

a11b6cda-c464-403d-8971-ff6090723259

Android-puhelimet hallitsevat DNA:n syyskuun puhelinmyynnin kärkeä tuttuun tapaan, ja mukana ovat toki myös suosituimmat iOS-mallit. Syyskuun 10 kärki sisältää Huaweilta neljä puhelinta sekä Samsungilta ja Applelta kummaltakin kolme laitetta.

Ykkössijalla jatkaa Galaxy J5 -puhelimen päivitetty 2016-malli, ja myös alkuperäinen Samsung Galaxy J5 jatkaa listalla. Uutuuspuhelin Huawei Honor 8 ponkaisi suoraan listakakkoseksi, ja Huawein puhelimet ovat muutenkin tehneet komean nousun suosikkikärkeen. Applen odotettu uutuus, iPhone 7 ylsi listan 10. sijalle. Laitteen toimitusvaikeuksista johtuen mallia ei kuitenkaan ole vielä riittänyt kaikille halukkaille.

Syyskuun myydyimpien puhelimien listakärki sisältää pelkästään 4G-älypuhelimia. Tarjolla olevan valikoiman monimuotoisuuden ansiosta myös Top 10 -listan hintahaarukka on leveä. Suurin osa syyskuun Top 10 -laitteista sijoittuu alle 300 euron luokkaan, mutta mukana on myös hinnakkaampia puhelimia.

”Kuukauden toiseksi myydyimmäksi nousseen Huawei Honor 8 -puhelimen lähes 450 euron hintalappu ei ole jarruttanut puhelimen suosiota, sillä kuluttajat ovat valmiita maksamaan, kun laitteen ominaisuudet ja hinta kohtaavat sopivasti. Puhelimia käytetään jatkuvasti monipuolisemmin sekä arjessa että vapaalla. Kun puhelin ei ole enää vain puhelin, kuluttajat arvioivat hankintaa kokonaisvaltaisemmin ja hankkivat aiempaa arvokkaampia laitteita”, kertoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

DNA:n syyskuun kymmenestä kärkimallista kaikkiaan seitsemän on Android-puhelimia, ja loput kolme ovat iOS-käyttöjärjestelmän iPhone-malleja.

”Myytävistä puhelimista tällä hetkellä noin neljä laitetta viidestä on Android-malleja. Tämä näkyy vahvasti myös DNA:n verkossa käytettävien puhelimien tilastossa, jossa Android-puhelimet edustavat lähes 40 prosenttia kaikista puhelimista”, Aavikko kertoo.

DNA:n myydyimmät puhelimet syyskuussa 2016

1. Samsung Galaxy J5 (2016) *)
2. Huawei Honor 8 *)
3. Huawei Honor 7 Lite *)
4. Huawei Honor 7 *)
5. Apple iPhone SE *)
6. Huawei P8 Lite *)
7. Samsung Galaxy A3 (2016) *)
8. Samsung Galaxy J5 *)
9. Apple iPhone 6s *)
10. Apple iPhone 7 *)

*) 4G-puhelin

DNA:n matkaviestinverkon liikenne ylitti kiinteän laajakaistaverkon liikennemäärän

2016-09-19 12_11_15-tefficient-industry-analysis-3-2016-mobile-data-usage-and-pricing-FY-2015-final2

DNA:n matkaviestinverkossa tapahtuva dataliikenne ylitti tänä kesänä kiinteän laajakaistaliikenteen määrän. Lähivuosina matkaviestinverkon mobiilidataliikenne kasvaa entisestään. Suurin osa DNA:n matkaviestinliikenteestä on jo 4G-liikennettä.

Kun DNA:n kiinteässä laajakaistaverkossa liikkui elokuussa noin 27 000 teratavua dataa kuukautta kohti, liikkui sitä matkaviestinverkossa selvästi enemmän, lähes 32 000 teratavua. Matkaviestinverkon liikenteen arvioidaan kasvavan tulevina vuosina yhä voimakkaammin.

”Taite tapahtui tänä kesänä. Nyt DNA:n matkaviestinverkossa liikkuu noin 18 prosenttia enemmän dataa kuin kiinteässä laajakaistaverkossa. Lisäksi matkaviestinverkkomme suurin hetkellinen liikenne eli piikkiliikenne ylsi elokuussa ennätyslukemiin. Vaikka datan käyttö oli elokuussa vilkkaampaa kuin koskaan ennen, oli myös piikkiliikenteen kasvu silloin suurimmillaan. Käytännössä siis verkon läpäisykyky on erinomaisella tasolla, mikä näyttäytyy asiakkaillemme laadukkaina yhteyksinä”, kertoo DNA:n välitysverkkojen tuotantojohtaja Ville Virtanen.

Matkaviestinverkon liikenteen lisäksi myös DNA:n kiinteän verkon liikenne kasvoi elokuussa.

”Panostamme luonnollisesti myös kiinteän laajakaistaverkon kehittämiseen. Pystymme tarjoamaan kotitalouksille ja yrityksille jopa gigaluokan laajakaistanopeudet. Kotitalouksiin toteutamme yhteydet ilman muutostöitä taloyhtiön sisäverkkoon”, sanoo Virtanen.

Aiemmin tänä vuonna julkistetusta tutkimusyritys Tefficientin raportista* ilmenee, että DNA:n asiakkaat käyttivät eniten mobiilidataa maailmassa vuonna 2015.

”Asiakkaamme ovat kunnostautuneet mobiilidatan käytössä. Tefficientin mukaan viime vuonna verkossamme liikkui lähes kuusi gigatavua dataa kuukaudessa liittymää kohti eli eniten maailmassa”, kertoo Virtanen.

DNA investoi jatkuvasti matkaviestinverkon kattavuuteen ja kapasiteetin lisäämiseen. 4G-liikenne kasvaa vahvasti ja tällä hetkellä jo yli 70 prosenttia kaikesta datasta siirtyy 4G-verkossa. Elokuussa DNA:n 4G-väestöpeitto oli jo yli 98 prosenttia, ja vuodenvaihteeseen mennessä se ylittää 99 prosenttia.

*Lähde: Tefficient on kansainvälinen tietoliikennealan analyysi-, vertailu- ja konsulttiyritys, jonka kesällä julkaistu raportti löytyy täältä.

DNA:n myydyimmät puhelimet elokuussa 2016

a11b6cda-c464-403d-8971-ff6090723259

Samsung Galaxy J5 on DNA:n asiakkaiden keskuudessa tällä hetkellä kaikkein yleisin puhelin, ja samalla se on myös elokuun myydyimpien puhelimien listakakkonen.

Suoraan elokuun myydyimpien puhelimien Top10-listan ykköseksi ponkaisi Galaxy J5 -puhelimen päivitetty 2016-malli.

Alkuperäinen Samsung Galaxy J5 on pitänyt myydyimpien puhelimien kärkeä hallussaan koko vuoden. Puhelimen suosio näkyy myös DNA:n verkossa, jossa se on ollut keväästä lähtien kaikkein käytetyin puhelin.

”Myyntitilastojen suursuosikit näkyvät verkossa olevien päätelaitteiden tilastossa nopeasti. Edulliset suosikkipuhelimet otetaan heti kovaan käyttöön ja ne ponkaisevat verkossa olevien laitteiden kärkijoukkoon vauhdilla”, kertoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

DNA:n elokuun myydyimpien puhelimien Top10-listalla on Huaweilta neljä mallia sekä Samsungilta ja Applelta molemmilta kolme. Kaikki listan puhelimet ovat 4G-laitteita.

DNA:n myydyimmät puhelimet elokuussa 2016

1. Samsung Galaxy J5 (2016) *)
2. Samsung Galaxy J5 *)
3. Huawei Honor 7 Lite *)
4. Huawei Honor 7 *)
5. Apple iPhone 6s *)
6. Samsung Galaxy A3 (2016) *)
7. Huawei P8 Lite *)
8. Huawei Y5 II *)
9. Apple iPhone SE *)
10. Apple iPhone 5S *)

*) 4G-puhelin

DNA tutki: Teinit viestivät mieluummin älypuhelimen sovelluksilla kuin soittamalla

Smartphones

DNA:n vuosittaisessa Koululaistutkimuksessa selvitettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös 13–16-vuotiaiden älypuhelimen käyttöä. Vastaajina olivat nuorten vanhemmat.

Kaikkein suosituin älypuhelimen sovellus teini-ikäisillä on kyselytutkimuksen perusteella viestipalveluWhatsApp, jota käyttää päivittäin peräti 94 % teini-ikäisistä. Youtube-videoita katsoo älypuhelimen sovelluksella päivittäin enemmän kuin neljä viidestä. Instagramia käyttää päivittäin yli puolet 13–16-vuotiaista, ja suosittu on myös uudempi Snapchat, jota käyttää kyselyn perusteella päivittäin jo lähes puolet teineistä. Koko väestön ykkössuosikki Facebook on teini-ikäisten käyttötiheydessä vasta näiden takana (39 % päivittäisiä käyttäjiä).

Puhelin koko ajan päällä kahdella teinillä kolmesta

Älypuhelin on vanhempien arvion mukaan jatkuvasti päällä 62 prosentilla 13–16-vuotiaista teineistä, myös koulutuntien aikana. Alle 12-vuotiaiden kohdalla näin on vain 17 prosentilla lapsista. Lähes puolet lasten vanhemmista uskoo, että heidän oma esimerkkinsä ohjaa lasta puhelimen käytössä.

Sosiaalisen median palveluiden ikärajoihin monet vanhemmat suhtautuvat väljästi. Esimerkiksi WhatsApp-viestipalvelun virallinen ikäraja on 16 vuotta, mutta sitä käyttää vanhempien vastausten mukaan valtaosa lapsista. Instagramin ikäraja on 13 vuotta, mutta senkin käyttäjiä on hyvin runsaasti jo alle 12-vuotiaissa lapsissa.

Yksi keskeisimmistä puhelimen käyttötarkoituksista kaiken ikäisille lapsille on yhteydenpito perheen kesken. Alle 12-vuotiaiden vanhemmat uskovat lapsensa käyttävän puhelintaan eniten juuri tähän tarkoitukseen. Teini-ikäisten keskuudessa yhteydenpito kavereihin sekä pikaviestien lähettäminen nousevat käyttöuseudessa perheen sisäisen yhteydenpidon edelle, mutta heistäkin yli 90 % on päivittäin yhteydessä perheenjäseniinsä puhelimen eri viestintämahdollisuuksia käyttäen.

Sosiaalisen median sovellusten käyttö kasvaa hyvin nopeasti lapsen iän myötä. Esimerkiksi Instagramia käyttää päivittäin vain kahdeksan prosenttia 8–9-vuotiaista, 10–11-vuotiailla päivittäisten käyttäjien osuus on 30 % ja 14–16-vuotiaista heitä on jo yli puolet.

Puhumiseen puhelinta käyttää kaksi kolmasosaa

”Puhuminen ei tutkimuksemme mukaan ole teini-ikäisille enää puhelimen pääasiallinen käyttötarkoitus. Teinit hyödyntävät älypuhelimen erilaisia viestisovelluksia yhteydenpitoon aktiivisesti ja monipuolisesti”, kertoo DNA:n tutkimustoiminnasta vastaava osastopäällikkö Niina Hagman.

DNA:n Koululaistutkimuksen vanhimmasta ikäryhmästä eli tänä vuonna 14–16 vuotta täyttävistä nuorista vain kaksi kolmasosaa käyttää vanhempien arvion mukaan puhelinta päivittäin puhumiseen. Puhumisen on pitkälti korvannut pikaviestien ja kuva- tai videoviestien lähettäminen. Nettisurffaamista puhelimellaan harrastaa päivittäin yhdeksän kymmenestä teinistä.

Teinien some-käyttö eroaa aikuisista merkittävästi

Vertailukohta teinien some-käyttöön löytyy DNA:n aiemmin tänä vuonna toteuttamasta 15–74-vuotiaiden some-käyttöä selvittäneestä some-barometrista. Sen mukaan esimerkiksi Instagramia käyttää päivittäin vain 14 % yli 15-vuotiaista ja Snapchatia vaivaiset 6 %. Aikuisten some-käytössä korostuu Facebook, jota 58 % heistä käyttää useammin kuin kerran päivässä.

DNA:n Koululaistutkimus toteutettiin online-kyselynä DNA:n asiakaspaneelissa. Kyselyyn vastasi yli tuhat vanhempaa tai lapsen huoltajaa, joten tutkimus kertoo heidän käsityksestään lapsen puhelimenkäytöstä.
TEINIEN SOME-KÄYTTÖ ÄLYPUHELIMELLA (13–16-VUOTIAAT) / päivittäisiä käyttäjiä

Instagram 52 %
Snapchat 47 %
Facebook 39 %
Twitter 10 %
Periscope 3 %
Pinterest 2 %
Tumblr 1 %

Muut sovellukset älypuhelimessa / päivittäisiä käyttäjiä:

WhatsApp 94 %
YouTube 85 %
Spotify 46 %
Facebook Messenger 22 %

DNA:n Koululaistutkimus 2016 – Teinien puhelimet

DNA:n koululaistutkimus: Suurimmalla osalla 8-vuotiaista lapsista on jo älypuhelin

Smartphones-2013

DNA:n uusimman Koululaistutkimuksen mukaan yhä useammalla 6–12-vuotiaalla lapsella on käytössään älypuhelin. Vaikka ensimmäinen puhelin ei vielä aina olekaan älypuhelin, on se 8-vuotiaista jo ylivoimaisella enemmistöllä, 87 prosentilla. Tyypillisimmin lapsi saa puhelimen käyttöönsä 6–7-vuotiaana koulutien alkaessa. Lasten ja nuorten puhelimen käyttöä koskevat pelisäännöt eroavat toisistaan. Lapsilla on enemmän rajoituksia, kun taas nuorten pelisäännöt koskevat enemmän omista menoista ilmoittamista.

Ensimmäisen puhelimen hankinta ajoittuu usein koulun aloittamisen yhteyteen lapsen ollessa 6–7-vuotias. Ensimmäisessä puhelimessa tärkeintä on helppokäyttöisyys ja se, että puhelimella voi soittaa ja lähettää tekstiviestejä. Kaikista 7-vuotiaista noin 60 prosentilla on puhelin, ja näistä puhelimista neljä viidestä on älypuhelimia.

”Lapsen ensimmäisen puhelimen hankinta on nyt vakiintunut ekaluokalle menon aikaan, mutta näyttää siltä, että älypuhelin hankitaan aiempaa nuoremmille lapsille. Nyt hieman useammalla 8-vuotiaalla lapsella on älypuhelin kuin viime vuonna, ja 12-vuotiaista käytännössä jo lähes kaikilla on älypuhelin”, kertoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

Lasten ja nuorten puhelimen käyttöä koskevat pelisäännöt eroavat toisistaan

Puhelimen käytölle on yhteisesti sovittuja pelisääntöjä, jotka vaihtelevat lapsen iän mukaan. Esikoulu- ja ala-aste-ikäisten lasten kanssa on 13–16-vuotiaita useammin sovittu erilaisista rajoituksista. Nuorten pelisäännöissä taas korostuvat erityisesti omiin menoihin ja puhelimeen vastaamiseen liittyvät asiat. Kaikille yhteistä on kuitenkin se, että laitteesta tulee pitää huolta, eikä puhelimen näprääminen kuulu perheen yhteiseen ajanviettoon.

”Puhelimen käytön pelisäännöt juontuvat selvästi ja ymmärrettävästi lapsen iästä. Mitä nuorempi lapsi on, sitä korostuneemmin sovitaan puhelimesta huolehtimisesta ja erilaisista rajoituksista – kuinka monta tuntia puhelinta saa päivässä käyttää tai millä tavoin lapsen toivotaan olevan yhteydessä vanhempiinsa heidän työpäivänsä aikana”, kertoo Aavikko.

”Teinillä puhelin on hyvin henkilökohtainen laite, jonka avulla seurustellaan kavereiden kanssa ja keskitytään omiin kiinnostuksen kohteisiin, kuten musiikkiin ja tubetukseen. Heillä on myös omat kaveripiirinsä ja itsenäiset menonsa, joten vanhemmat toivovat heidän ilmoittelevan menoistaan ja pitävän vanhemmat kartalla siitä, missä milloinkin ovat”, Aavikko jatkaa.

Eniten vanhempia huolestuttaa se, että puhelimen kanssa kulutetaan liikaa aikaa. Puhelimenkäytön kulttuurista sovitaan perheissä useimmiten yhdessä. Vanhemmat mieltävät myös heidän oman esimerkkinsä ohjaavan lasta puhelimen käytössä.

Lähes kaikkien lasten ja nuorten puhelimiin on hankittu lisävarusteita

Puhelimen varustelu on hyvin yleistä. Jopa kolmelle neljästä 6–12-vuotiaasta lapsesta on hankittu puhelimeen suojakuoret, ja näytönsuoja on noin kolmasosalla. Myös kuulokkeet hankitaan lähes puolelle lapsista.

Puhelimen lisävarustelu kasvaa lapsen iän myötä. 16 prosentilla esikoulu- ja ala-asteikäisistä ja kolmella prosentilla 13–16-vuotiaista ei ole mitään lisävarusteita puhelimessaan.

”Puhelimen suojaaminen suojakuorin on hyvin tyypillistä erityisesti nuorten puhelimissa. Vain ani harvalla nuorella ei ole minkäänlaisia lisävarusteita puhelimessaan. 13–16-vuotiailla on enemmän myös kuulokkeita ja langattomia kaiuttimia kuin pienemmillä lapsilla. Puhelimen suojaaminen onkin kannattavaa, sillä jos jokin puhelimessa menee rikki, on se tyypillisesti näyttö”, sanoo Aavikko.

Nuoret käyttävät lapsia enemmän sosiaalisen median sovelluksia

Vanhempien arvion mukaan esikoulu- ja ala-asteikäiset lapset käyttävät puhelimella eniten aikaa YouTuben parissa. 13–16-vuotiaiden nuorten taas arvioidaan suosivan WhatsAppia vielä YouTubeakin enemmän.

Vanhemmat arvioivat nuorten käyttävän kaikkia sosiaalisen median sovelluksia esikoulu- ja ala-asteikäisiä lapsia enemmän.

”Sosiaalisen median sovellusten käyttö kasvaa selkeästi lapsen iän myötä. Toinen selvä ero kaikkein nuorimpien lasten ja 13–16-vuotiaiden nuorten välillä on nettisurffailussa. Mitä vanhempi lapsi, sitä enemmän vanhemmat uskovat hänen käyttävän aikaa surffailuun”, kertoo Aavikko.

DNA tutki 6–12 vuotta tänä vuonna täyttävien lasten ja 13–16 vuotta täyttävien nuorten puhelimen käyttöä kesällä 2016. 13–16-vuotiaiden puhelimen käyttöä tutkittiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Tutkimus toteutettiin online-kyselynä DNA:n asiakkaille, ja siihen vastasi 796 ikäryhmässä 6-12-vuotiaiden lasten ja 284 ikäryhmässä 13–16-vuotiaiden nuorten vanhempaa tai huoltajaa.

DNA:n myydyimmät puhelimet tammikuussa 2016 – asiakkaat ostavat nyt pelkästään älypuhelimia

a11b6cda-c464-403d-8971-ff6090723259

DNA:lta vuoden 2015 aikana ostetuista puhelimista 95 prosenttia oli älypuhelimia. Joulu- ja tammikuussa älypuhelinten osuus kaikista DNA:n myymistä puhelimista saavutti historiallisen tason, sillä käytännössä kaikki ostetut puhelimet olivat älypuhelimia.

Jo tutuiksi käyneet suosikkipuhelimet pitivät sijoituksensa listakärjessä: Samsung ja Huawei jakavat ensimmäiset kuusi sijaa keskenään puoliksi. Ykköseksi nousi jo pitkään listan kärkisijoja halussaan pitänyt edullinen Samsung Galaxy J5. Kakkossijalle nousi tehokas Huawei Honor 7, ja kolmoseksi monipuolinen Huawei Y360. Microsoft teki paluun myydyimpien puhelimien listalle kahdella edullisella Lumialla. Applen iPhone 6s jatkaa hyvin mukana.

Puhelinkaupassa on nyt siirrytty kokonaan älypuhelinaikaan. DNA:n myymät puhelimet ovat käytännössä järjestään kaikki älypuhelimia (yli 99,9 % myydyistä).

”Älypuhelin on nyt normi. Käyttäjät ovat löytäneet älypuhelimen moninaiset hyöty- ja viihdeominaisuudet, ja uudelta puhelimelta osataan vaatia juuri omaan käyttöön optimoituja ominaisuuksia ja toimintoja”, kertoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

”Asiakkaat hankkivat peruspuhelimia enää erittäin harvoin, vain erityisissä tilanteissa, joten perusmallit poistuvat kysynnän loppumisen myötä myös myyntivalikoimasta nopeasti. DNA:lla on myynnissä enää vain kaksi perusmallia”, Aavikko kertoo.

DNA:n vuoden 2016 ensimmäisellä Top 10 -listalla peräti yhdeksän puhelinta kymmenestä on 4G-malleja.

”Tammikuun Top 10 -listalla on ainoastaan yksi 3G-puhelin. Myös tässä suhteessa muutos tapahtuu nyt hyvin nopeasti. Aivan lähikuukausien sisällä kaikki myytävät puhelimet ovat 4G-laitteita, joten nopeita 4G-verkkoja hyödyntävien käyttäjien määrä kasvaa todella vauhdikkaasti”, Aavikko kertoo.

DNA:n myydyimmät puhelimet tammikuussa 2016

1. Samsung Galaxy J5 *)
2. Huawei Honor 7 *)
3. Huawei Y360
4. Samsung Galaxy A3 *)
5. Huawei P8 Lite *)
6. Samsung Galaxy S5 Neo *)
7. Apple iPhone 6s *)
8. Microsoft Lumia 550 *)
9. Microsoft Lumia 640 *)
10. Samsung Galaxy xCover3 *)

*) 4G-puhelin

DNA julkaisee myydyimmät-seurannan kuukausittain. Tiedot perustuvat DNA:n eri myyntikanavissa kerättyihin myyntilukuihin.