Mobiiliparkki

Yhteystiedot: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: mobiiliparkki@victoriamedia.fi

Mobiilioperaattoreiden välisiin tukkuhintoihin merkittäviä alennuksia

Viestintävirasto on antanut 10.8.2015 huomattavan markkinavoiman päätökset matkaviestinverkon yhdysliikennemarkkinoilla DNA Oy:lle, Elisa Oyj:lle, TeliaSonera Finland Oyj:lle ja Ålands Telekommunikation Ab:lle. Päätösten myötä matkaviestinverkon yhdysliikennemaksut alenevat joulukuussa kolmanneksen.

Antamillaan päätöksillä Viestintävirasto tiukentaa mobiilioperaattoreiden yhdysliikennemaksujen sääntelyä. Virasto on ensimmäistä kertaa asettanut yhdysliikennemaksuille kustannussuuntautuneen enimmäishinnan. “Asetetun enimmäishinnan myötä operaattoreiden väliset yhdysliikennemaksut alenevat joulukuun alussa kolmanneksen nykyisestä 1,87 sentistä 1,25 senttiin minuutissa”, tarkentaa Viestintäviraston pääjohtaja Asta Sihvonen-Punkka. Alemmat yhdysliikennemaksut edistävät operaattoreiden välistä kilpailua ja mahdollistavat jatkossakin edulliset matkapuheluhinnat Suomessa.

Euroopan komissio edellytti tätäkin tiukempaa sääntelyä, jota kuitenkaan kotimainen lainsäädäntö ei mahdollista. “Vaikka hinnat eivät laske komission edellyttämälle tasolle, pidämme hintojen alennusta merkittävänä ja tulevaa hintaa kohtuullisena”, toteaa pääjohtaja Asta Sihvonen-Punkka.

Viestintäviraston päätökset 

Samsung Galaxy S-sarjan älypuhelimissa haavoittuvuus

Samsung Galaxy S-sarjan älypuhelinten Swiftkey-sovelluksesta on löydetty haavoittuvuus, jonka avulla hyökkääjän on mahdollista suorittaa haitallista ohjelmakoodia järjestelmätason oikeuksilla.

Samsung Galaxy S-sarjan älypuhelimiin esiasennetusta Swiftkey-virtuaalinäppäimistöstä on löytynyt haavoittuvuus. Haavoittuvuuden avulla hyökkääjä pystyy välimieshyökkäyksessä muokkaamaan Swiftkeyn lataamaa kielipäivitystä ja sen avulla suorittamaan haitallista ohjelmakoodia järjestelmätason oikeuksilla kohdejärjestelmässä. Haavoittuvuuden hyödyntäminen vaatii välimieshyökkäyksen suorittamisen kun puhelin päivittää Swiftkey-sovelluksen kielitiedostoja. Välimieshyökkäys on mahdollista toteuttaa esimerkiksi avoimessa WLAN-verkossa.

Haavoittuvuus ei koske Googlen tai Applen sovelluskaupan kautta erikseen ladattavaa Swiftkey-sovellusta.

Lisätietoa:

Viestintävirasto on korjannut telepalveluita koskevia toimialatietoja

Viestintävirasto julkaisee puolivuosittain teleyritysten toimittamiin lukuihin perustuvia toimialatietoja viestintämarkkinoiden kehityksestä. Virasto on jälkikäteen korjannut vuosien 2011–2013 tietoja aiemmin toimitetuissa tiedoissa havaittujen virheiden vuoksi.

Viestintävirasto julkaisee puolivuosittain teleyritysten toimittamiin lukuihin perustuvia toimialatietoja viestintämarkkinoiden kehityksestä. Virasto on jälkikäteen korjannut vuosien 2011–2013 tietoja aiemmin toimitetuissa tiedoissa havaittujen virheiden vuoksi.

Korjatut toimialatiedot koskevat matkaviestinverkossa soitettujen puhelujen sekä puheluminuuttien, lähetettyjen viestien, siirretyn tiedon sekä kiinteän verkon laajakaistaliittymien määriä. Esimerkiksi vuoden 2013 toisella puoliskolla lähetettyjä tekstiviestejä on todellisuudessa ollut 25 prosenttia ja multimediaviestejä 19 prosenttia aiempaa ilmoitettua vähemmän. Matkaviestinverkossa siirretyn tiedon määrä on ollut 10 prosenttia ja matkaviestinverkon puheluminuuttien ja -kappaleiden määrät 3 prosenttia pienempiä. Kiinteän verkon laajakaistaliittymiä on puolestaan 2 prosenttia aiemmin ilmoitettua enemmän.

Korjattujen lukujen perusteella voidaan arvioida, että tekstiviestien määrä on laskenut aiemmin ilmoitettua voimakkaammin ja multimediaviestien määrä kasvanut maltillisemmin. Matkapuheluminuuttien määrä on kääntynyt vuoden 2013 lopulla lievään laskuun. Korjauksesta huolimatta matkaviestinverkossa siirretyn tiedon määrä on kasvanut liki 90 prosenttia vuonna 2013.

Toimialatietojen päivitys johtuu DNA Oy:n havaitsemasta tilastointivirheestä DNA:n raportointijärjestelmässä, minkä vuoksi Viestintävirastolle päätyi virheellistä toimialatietoa. Viestintävirasto ja DNA Oy ovat käyneet asiaa yhdessä läpi, DNA on toimittanut Viestintävirastolle korjatut, ajantasaiset tiedot sekä antanut selvityksen virheellisistä tiedoista ja niiden syistä. Tilastointivirhe ei ole vaikuttanut DNA Oy:n asiakkaiden laskutustietoihin tai niiden oikeellisuuteen.

Tutustu vuosien 2011–2014 päivitettyihin toimialatietoihin

Viestintävirasto myönsi Samsung KNOXille tietoturvasertifioinnin

knox-kuva

Samsung KNOX -mobiilitietoturvaratkaisu on ensimmäisenä Suomessa saanut kansallisen turvallisuusauditointikriteeristön (KATAKRI II) mukaisen sertifioinnin, joka merkitsee, että se täyttää Suomen valtionhallinnon tietoturvavaatimukset.

Helsinki, 25. syyskuuta 2014 – Samsung Electronics Co, Ltd ilmoitti tänään, että Samsung Knox on ensimmäisenä älypuhelinympäristönä läpäissyt kansallisen turvallisuusauditointikriteeristön (KATAKRI II) mukaisen tietoturva-auditoinnin. Sertifiointia edelsi kattava, useita kuukausia kestänyt testaus- ja tarkastusvaihe.

Keskeinen edellytys sertifioinnin saamiseksi oli mobiilitietoturvaratkaisu Samsung KNOX, joka eristää suojatun työympäristön ja henkilökohtaisen käyttöympäristön toisistaan siten, että laitteeseen syntyy kaksi täysin erillistä käyttöprofiilia. Samsung KNOX varmistaa, että puhelimen käyttäjän työhön liittyvät ohjelmat ja tiedot ovat suojattuja ja erillään puhelimen henkilökohtaisesta sisällöstä (Data-at-Rest-ratkaisu). Samsung KNOXin avulla valtionhallinnon viranomaiset voivat hyödyntää Samsung Galaxy -tuoteperheen uusimpien päätelaitteiden suorituskykyä ja ominaisuuksia ja samalla olla varmoja siitä, että työhön kuuluva salassa pidettävä informaatio pysyy erillään omassa, suojatussa mobiilityöympäristössään. Auditointi tehtiin Samsung Galaxy Note III -päätelaitteella ja Samsung Android 4.4.2 -käyttöjärjestelmällä.

–       Suomen viestintäviraston nyt myöntämä sertifiointi on ainutlaatuinen ja tarkoittaa, että Samsungin mobiilitietoturvaratkaisu asettaa tästä lähtien tason valtionhallinnon tehtävien edellyttämälle mobiililaitteiden tietoturvalle Suomessa. Viestintäviraston sertifiointi kuvastaa Samsungin aseman vakiintumista valtionhallinnon valintana ja yrityksissä, jotka omaavat tiukimmat turvallisuuskriteerit. Samsungin mobiiliratkaisut ovat saaneet sertifioinnin myös esimerkiksi Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa. Nämä ovat hieno osoitus Samsungin mobiiliratkaisujen vahvuuksista, erinomaisesta käytettävyydestä ja tietoturvasta, sanoo Samsungin Enterprise Business -myyntipäällikkö Ossi Luoma.

Kansallisista tietoturvajärjestelmätarkastuksista ja tuotesertifioinnista vastaavan NCSA:n päällikkö Aki Tauriaisen mukaan Samsung Galaxy Note III:a ja KNOXia testattiin perusteellisesti useita kuukausia.

–       Samsung KNOX ja Samsung Galaxy Note III kävivät läpi kattavan tietoturvatestausvaiheen, jossa koeteltiin muun muassa koodin laatua, luotettavuutta ja turvallisuutta. Samsungin täysin integroitu KNOX-mobiilitietoturva on ensimmäinen mobiiliratkaisu, joka on hyväksytty käsittelemään tietoa mobiilisti valtionhallinnon tasolla. Odotamme, että yhteistyö Samsungin kanssa jatkuu, jolloin julkisen sektorin tietoturvatason saavuttaneiden laitteiden valikoima kasvaa entisestään, kertoo Kyberturvallisuuskeskuksen tarkastukset ja hyväksynnät -ryhmän päällikkö Aki Tauriainen.

Suomen viestintäviraston KATAKRI II -sertifiointi on valtionhallinnon uusin turvallisuusluokitus, ja se on otettu käyttöön vuonna 2011. Samsungin saama sertifiointi kattaa kaikki Samsung KNOX -yhteensopivat laitteet, joissa on Android 4.4.2 -käyttöjärjestelmä. Lue lisää KNOX -mobiilitietoturvasta.

• Toukokuussa 2014 Iso-Britannian hallitus julkaisi päätelaitteiden tietoturvaohjeet (EUD), jotka sallivat Samsung KNOXin käytön useissa Samsung Galaxy -sarjan älypuhelimissa ja tableteissa julkishallinnossa.

• Kesäkuussa 2014 Yhdysvaltain puolustusministeriöön kuuluva DISA (Defense Information Systems Agency) hyväksyi Samsung KNOXin tuoteluetteloon, joka mahdollistaa sen käytön useassa Yhdysvaltain hallinnon ja puolustusvoimien osastoissa.

• Heinäkuussa 2014 Samsung Galaxy S5 sai Common Criteria Certification -luokituksen ja Mobile Device Fundamentals Protection Profile (MDFPP) -standardin, jotka mahdollistavat laitteen käytön Australian valtionhallinnossa.

Viestintävirasto: Vammaisten henkilöiden oikeus yleispalveluun paranee – Puhelin- ja laajakaistapalvelujen sääntely tiukkenee

Viestintävirasto ehdottaa yleispalveluyritysten nimeämistä entistä laajemmalle alueelle Suomessa. Yleispalveluilla tarkoitetaan kaikkiin koteihin tai yritysten toimipaikkoihin turvattuja perustasoisia viestintäpalveluja, joita ovat nykyisin puhelinliittymä ja yhden megan laajakaistayhteys. Lisäksi vammaisille henkilöille on taattu heidän tarvitsemansa puhelinpalveluja vastaavat palvelut. Yleispalveluja tarjoavat Viestintäviraston nimeämät yleispalveluyritykset. Viestintäviraston päätösluonnoksessa on arvioitu yleispalveluyritysten nimeämistarve kaikissa Suomen kunnissa.

Esteettömyys kuulo- ja puhevammaisten viestintäpalveluihin varmistetaan

Viestintävirasto ehdottaa, että kuulo- ja puhevammaisten henkilöiden tarvitsemien viestintäpalvelujen tarjontaan nimetään yleispalveluyritykset. Velvoitteet ovat uusia ja perustuvat vuonna 2011 voimaan tulleeseen viestintämarkkinalain muutokseen.

– Kuulo- ja puhevammaiset henkilöt tarvitsevat videopuhelupalveluja ja etätulkkausta päivittäiseen viestintäänsä. Myös hätäpalvelujen käyttöön soveltuvat tekstiviestipalvelut ovat näille henkilöille hyvin tärkeitä. Videopuhelut ja etätulkkaus asettavat internetyhteydelle erityisiä vaatimuksia, sillä liittymän tulee mahdollistaa riittävän nopea kahdensuuntainen tiedonsiirto, kertoo viestintäverkkoasiantuntija Klaus Nieminen Viestintävirastosta.

Näkövammaisille käyttäjille taattu liittymän laskutuksen ja asiakaspalvelun esteettömyys toteutuu nykyisin ilman erityisiä velvoitteita.

Puhelinpalveluja ja yhden megan internetyhteyttä koskeva sääntely laajenemassa – syynä teleyritysten sopimusehdot

Viestintävirasto esittää, että puhelin- ja laajakaistapalvelujen tarjontaan velvollisia yleispalveluyrityksiä tulisi nimetä aiempaa laajemmalle alueelle. Käytännössä velvoitteet kattaisivat lähes koko maan.

– Suurimmat teleyritykset ovat käyttämissään vakiosopimusehdoissa varanneet itselleen täysin avoimen oikeuden kieltäytyä tekemästä kuluttajan kanssa liittymäsopimusta, jos yritykselle ei ole Viestintäviraston päätöksellä asetettu yleispalveluvelvoitetta.  Sopimusehdot koskevat myös alueita, joilla palveluja voidaan tarjota ilman verkon lisärakentamista. Tässä tilanteessa kuluttajien mahdollisuuksia saada yleispalveluja ei voida taata ilman velvoitteiden asettamista, kertoo Viestintäviraston lakimies Saara Punkka.

Viestintävirasto pyytää lausuntoja viestintäpalvelujen yleispalvelua koskevasta päätösluonnoksesta 19.12.2012 mennessä. Lausunnon voi antaa kuka tahansa.

Viestintäviraston lausuntopyyntö on Viestintäviraston internetsivuilla.