Mobiiliparkki

Yhteystiedot: Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: mobiiliparkki@victoriamedia.fi

Soneran 4G-palvelut laajenevat kymmenillä tukiasemilla Varsinais-Suomessa

Soneran 4G-verkko laajenee useissa kunnissa Varsinais-Suomessa. Huippunopea mobiilinetti tulee yhä useamman suomalaisen ulottuville erityisesti 800 MHz:n taajuuksilla rakennettavan verkon ansiosta.

Uudet 4G-tukiasemat tuovat nopean mobiilinetin yhä laajemmalle alueelle Varsinais-Suomen maakunnassa. 4G-verkko laajenee useilla alueilla Turussa, Naantalissa, Kaarinassa ja Paraisissa . Lisäksi verkkoa päivitetään nopeaksi Raisiossa, Maskussa, Mynämäellä, Tarvasjoella, Pöytyässä, Liedossa Sauvossa ja Nousiaisissa.

Tänä vuonna Soneran 4G-verkko laajenee yli 200 kuntaan ja väestöpeitto noin 80 prosenttiin. 4G-palvelut eivät lopu Suomen rajalle, sillä Sonera avasi ensimmäisenä suomalaisena operaattorina 4G-verkkovierailun Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa, Liettuassa ja Espanjassa.

Suomessa verkkoa rakennetaan 800 MHz:n, 1800 MHz:n ja 2600 MHz:n taajuuksilla.

”4G-verkon rakentaminen on edennyt vauhdikkaasti kesän jälkeen, ja parin vuoden päästä 4G-verkkomme peittoalue kattaa jo 95 % suomalaisista ”, sanoo Soneran aluejohtaja Kimmo Sulin.

4G-verkkoa käytetään huippunopeaan langattomaan tiedonsiirtoon matkapuhelimella, tabletilla tai nettitikulla ja tietokoneella. LTE-tekniikalla rakennettavan aidon 4G-verkon alhaisen vasteajan ja jopa 150 Mbit/s:iin nousevan nopeuden ansiosta verkko mahdollistaa mm. liikkuvan kuvan, vuorovaikutteisten tv-palveluiden ja monien ammattisovellusten vaivattoman käytön liikkeessä.

Huippunopeudet uusilla palveluilla ja päätelaitteilla

Nopeimpien yhteyksien hyödyntäminen edellyttää 4G-verkossa toimivaa päätelaitetta. 4G-yhteys sisältyy puhelimiin tarkoitettuihin Sonera Sopiva -liittymiin alkaen 19,90 €:n hintaisesta Suurenmoinen -paketista. Liikkuva Netti -mobiililaajakaistaliittymissä on kaksi 4G-vaihtoehtoa alkaen 19,90 €/kk, ja perheen matkaviestinliittymät yhteen kokoavassaSonera Yhdessä -palvelussa kaikki puhe- ja nettiliittymät toimivat myös 4G-verkossa. Sonera Sopiva-, Sonera Sopiva Pro- ja Sonera Yhdessä – asiakkaat käyttävät pohjolassa ja Baltiassa 4G-nopeuksia samaan hintaan kuin kotimaassakin.

Tämän vuoden alusta lähtien 4G-verkkoa rakennetaan myös 800 MHz:n taajuusalueella. Uudella taajuusalueella rakennettava verkko voi aiheuttaa häiriöitä joidenkin antennitalouksien TV-vastaanotolle. Operaattoreiden yhteinen Taajuustalkoot-hanke korjaa mahdolliset televisiokuvan häiriöt veloituksetta. Lisätietoja:  www.taajuustalkoot.fi

Lisätietoja 4G:stä: www.sonera.fi/4G 
Kuuluvuuskartta: www.sonera.fi/kuuluvuus

Elisan 4G on nyt entistä nopeampi Karkkilassa

Karkkilan alueen 4G nopeutui entisestään Elisan otettua käyttöön LTE-teknologian. Entistä suuremmat langattomat nopeudet mahdollistavat aivan uudenlaisen kokemuksen nettisurffaukseen, pelaamiseen ja videoneuvotteluihin.

Mobiililaajakaistan markkinajohtajana Elisa on tuonut 3G-verkkoonsa 4G-nopeudet jo yli 200 paikkakunnalle. Elisa investoi vuosittain merkittävästi verkkojensa kehitykseen ja ottaa käyttöön uusia teknologioita.

– Karkkilassa Elisan ja Saunalahden asiakkaat voivat hyödyntää nyt entistä nopeampia 4G-yhteyksiä. Otimme alkuvuoden aikana alueella käyttöön LTE-teknologian mahdollistamat nopeudet HSDPA+ Dual Carrier -teknologian lisäksi. LTE-nopeudet kattavat tällä hetkellä Karkkilan keskustan, kertoo Elisan Uudenmaan aluejohtaja Jukka Toivio.

Liikkuvaa ja etätyötä tehdään nykyisin paljon mobiililaitteilla. 4G-nopeuksia voi hyödyntää kannettavissa tietokoneissa Elisan ja Saunalahden valikoimissa olevilla nettitikuilla, älypuhelimilla ja tableteilla, jotka tukevat 4G-teknologioita ja käyttävät aina nopeinta yhteyttä Elisan verkossa.

4G lyhyesti: 4G eli ns. neljännen sukupolven mobiilitekniikka on jatkoa jo laajasti käytössä olevalle 3G-tekniikalle. Elisan 4G-liittymillä käytettävissä ovat LTE- ja HSDPA+ Dual Carrier -tekniikat perinteisten 3G-tekniikoiden lisäksi. Tyypilliset toteutuvat tiedonsiirtonopeudet paranevat edesauttaen mm. sujuvampaa nettisurffailua ja työntekoa. Elisan 4G-palvelut avattiin esikaupalliseen käyttöön vuoden 2010 alussa ja yrityskäyttöön joulukuussa 2010. Marraskuussa 2011 Elisa lanseerasi 4G-nopeudet valtakunnallisesti. Nyt 4G-nopeudet ovat saatavilla jo yli 200 paikkakunnalla. Lisätietoja: www.elisa.fi/4G

Elisan verkon uusimmat kuuluvuustiedot päivittyvät pian myös kuuluvuuskartalle www.elisa.fi/kuuluvuus

Elisa on tietoliikenne- ja ICT-palveluyritys. Tuomme elämyksiä suomalaisten elämään ja tuottavuutta liiketoimintaan online- ja ICT-palveluillamme. Palvelemme noin 2,2 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota. Mobiililiittymien markkinajohtajana tarjoamme asiakkaillemme kattavan ja nopean verkon, joka mahdollistaa 3G- ja 4G-palvelut. Liikevaihtomme vuonna 2011 oli 1,53 miljardia euroa ja henkilöstömäärämme 3 750. Tarjoamme palvelut kansainvälisesti yhteistyössä Vodafonen ja Telenorin kanssa. Lisätietoja www.elisa.fi

Karjalassa 10 uutta 4G-nopeutta tarjoavaa DNA-tukiasemaa

DNA laajensi 4G-nopeuksia Joensuussa, Lappeenrannassa ja Outokummussa yhteensä 10 uudella ja kuuluvuutta tehokkaasti levittävällä tukiasemalla. Laajennukset hyödyttävät verkon käyttäjiä välittömästi, sillä niiden Dual Carrier -tekniikkaa pystyvät hyödyntämään useimmat käytössä olevat älypuhelimet ja mokkulat.

Langaton tiedonsiirto on kaksinkertaistunut DNA:n verkossa jo neljänä peräkkäisenä vuonna, ja tiedonsiirtomäärät ovat edelleen ripeässä kasvussa. Verkon laajentaminen pysyy sen vuoksi edelleen korkealla DNA:n työlistalla.

Laajennuksista suuri osa tehdään vielä 3G:n parannetulla versiolla eli 4G-nopeuksiin yltävällä Dual Carrierilla. Sen avulla pääsee 4G-tasoisiin nopeuksiin, vaikka oma puhelin ja mokkula eivät olisi aivan viimeisintä teknologiaa.

– Panostamme erittäin suorituskykyiseen Dual Carrier -tekniikkaan ja 3G:hen, sillä toistaiseksi ne hyödyttävät verkon käyttäjiä eniten. LTE:n merkitys kasvaa kuitenkin nopeasti, toteaa myyntijohtaja Lasse Koskivuori.

DNA:lla on satojen tukiasemien 4G LTE -verkko pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun talousalueilla sekä Hämeenlinnassa, ja 4G LTE -verkkoa laajennetaan suunnitelmallisesti.

Joensuun uusimmat yhteensä viisi Dual Carrier -laajennusta ovat eri puolilla Hukanhautaa, Rantakadulla, Noljakassa ja Riihisärkänkadulla. Lappeenrannan yhteensä neljä uutta tukiasemaa ovat Uus-Lavolassa, Reijolassa, Lauritsalassa ja Sammonlahdessa. Outokummussa uusi Dual Carrier -palvelualue on Kuvernöörinkadulla.

Myös 3G-verkkoon on rakennettu uusia tukiasemia Lappeenrannassa Yllikkälässä, Luumäellä Somerharjussa ja Pajarissa, ja Outokummussa Kuvernöörinkadulla.

Tietoa DNA:n matkaviestinverkon teknologioista: 

GSM: GSM-alueella puhelinta voi käyttää puhumiseen, tekstiviestien lähettämiseen ja vähäiseen tiedonsiirtoon.

3G: 3G-verkko sopii puheluiden ja tekstiviestien lisäksi aktiiviseen ja monipuoliseen nettisurffailuun. 3G-nopeus vaihtelee esimerkiksi sijainnin mukaan, ja tyypillisesti nopeus vaihtelee 0,4-10 megan välillä. 3G-verkko mahdollistaa jopa 21 megan enimmäisnopeuden.

Dual Carrier: Dual Carrier tuplaa 3G-tiedonsiirtonopeudet: enimmäisnopeus on 42 megaa, tyypilliset nopeudet esimerkiksi laitteista ja sijainnista riippuen noin 0,4-20 megaa. Kansainvälinen televiestintäliitto ITU määrittelee Dual Carrier -teknologian 4G:ksi. Dual Carrier -teknologiaa tukevia laitteita on ollut jo pitkään yleisesti saatavilla.

4G LTE: 4G LTE -verkossa enimmäisnopeudet kohoavat 100 megaan. LTE:llä onnistuu internetsurffailun ohella esimerkiksi videoiden katselu ja vuorovaikutteisten pelien pelaaminen. Huiman enimmäisnopeuden ohella myös tyypilliset nopeudet ovat kovia: noin 5-80 megaa.

Lisätietoja:

DNA-kuuluvuusalueet: www.dna.fi/kuuluvuus

DNA:lta lisää 4G-vauhtia Varsinais-Suomeen

DNA laajensi 4G-nopeuksia Kemiönsaaressa, Loimaalla, Turussa ja Uudessakaupungissa yhteensä 14 uudella tukiasemalla. Laajennukset hyödyttävät asiakkaita välittömästi, sillä niissä käytettyä Dual Carrier -tekniikkaa pystyvät hyödyntämään useimmat älypuhelimet ja mokkulat.

DNA:n verkkoa laajennetaan voimakkaasti 3G:n parannetulla versiolla eli 4G-nopeuksiin yltävällä Dual Carrierilla. Se on tehokas ja sen hyödyt ovat käytettävissä, vaikka oma puhelin ja mokkula eivät olisi aivan uusinta teknologiaa.

Kemiönsaaressa uusimmat laajennukset ovat Kellosepänkujan tienoilla. Loimaalla 4G-nopeuksia on laajennettu torin ympäristössä ja muualla keskustassa. Turussa laajennuksia on Itsenäisyydenaukiolla, Port Arthurissa, Koivulassa, Kurjenmäessä ja monissa osissa keskustaa. Uudessakaupungissa uusin laajennus on Suomelankujalla.

Matkapuhelinverkon tiedonsiirtomäärät jatkavat nopeaa kasvuaan. DNA:n verkossa langaton tiedonsiirto on kaksinkertaistumassa jo neljättä peräkkäistä vuotta. Huippunopean 4G LTE:n merkitys kasvaa nopeasti.

– 4G LTE:n mahdollisuudet on jo huomattu erityisesti yrityksissä ja viihdekäytössä, toteaa DNA:n tuotantojohtaja Antti Jokinen.

DNA:lla on Turussa satojen tukiasemien 4G LTE -verkko ja kattava Dual Carrier -kuuluvuus. 4G LTE -kuuluvutta löytyy laajalti myös lähikunnissa Raisiossa, Naantalissa ja Kaarinassa. Myös 4G LTE –verkkoa laajennetaan suunnitelmallisesti.

Tietoa DNA:n matkaviestinverkon teknologioista:

GSM: GSM-alueella puhelinta voi käyttää puhumiseen, tekstiviestien lähettämiseen ja vähäiseen tiedonsiirtoon.

3G: 3G-verkko sopii puheluiden ja tekstiviestien lisäksi aktiiviseen ja monipuoliseen nettisurffailuun. 3G-nopeus vaihtelee esimerkiksi sijainnin mukaan, ja tyypillisesti nopeus vaihtelee 0,4-10 megan välillä. 3G-verkko mahdollistaa jopa 21 megan enimmäisnopeuden.

Dual Carrier: Dual Carrier tuplaa 3G-tiedonsiirtonopeudet: enimmäisnopeus on 42 megaa, tyypilliset nopeudet esimerkiksi laitteista ja sijainnista riippuen noin 0,4-20 megaa. Kansainvälinen televiestintäliitto ITU määrittelee Dual Carrier -teknologian 4G:ksi. Dual Carrier -teknologiaa tukevia laitteita on ollut jo pitkään yleisesti saatavilla.

4G LTE: 4G LTE -verkossa enimmäisnopeudet kohoavat 100 megaan. LTE:llä onnistuu internetsurffailun ohella esimerkiksi videoiden katselu ja vuorovaikutteisten pelien pelaaminen. Huiman enimmäisnopeuden ohella myös tyypilliset nopeudet ovat kovia: noin 5-80 megaa.

DNA-kuuluvuusalueet: www.dna.fi/kuuluvuus

DNA Oy on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yksityishenkilöille ja yrityksille laadukkaita, viimeisintä teknologiaa hyödyntäviä puhe-, data- ja tv-palveluita. DNA:n viisi miljoonaa suomalaista tavoittava 3G-verkko laajenee edelleen, ja 4G-verkot ulottuvat koko ajan uusiin kaupunkeihin ja taajama-alueille. DNA:n liikevaihto vuonna 2011 oli 728 miljoonaa euroa ja liikevoitto 51 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli kolme miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon asiakkuutta. DNA ja WELHO ovat DNA Oy:n rekisteröimiä tavaramerkkejä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi.

Soneran aito 4G-verkko laajentunut jo 50 paikkakunnalle

Soneran 4G-verkko toimii jo lähes 50 paikkakunnalla. Aito 4G-verkko tarjoaa markkinoiden nopeinta liikkuvaa laajakaistaa jopa 100 Mbit/s nopeudella. Myös 3G-verkon 42 Mbit/s huippunopeudet ovat laajasti käytössä ympäri Suomen.

Syksyn aikana avattuja ja lanseerattavia uusia 4G-kaupunkeja ovat mm. Kajaani, Kokkola, Kotka, Lappeenranta, Naantali, Rauma, Salo ja Savonlinna.

”4G-rakennusohjelmamme on edennyt vauhdikkaasti loppukesällä ja syksyllä. Useimmissa tapauksissa olemme avanneet kaupungin ensimmäisen LTE-tekniikkalla rakennetun 4G-verkon, joka tarjoaa kaupungin nopeinta mobiilinettiä. Uusi verkko tuo ennennäkemättömiä nopeuksia ja uutta kapasiteettia jo lähes 50 paikkakunnalla”, sanoo Soneran mobiililiiketoiminnasta vastaava johtaja Marek Hintze.

LTE-tekniikalla rakennettavan aidon 4G-verkon alhaisen vasteajan ja jopa 100 Mbit/s nopeuden ansiosta verkko mahdollistaa mm. liikkuvan kuvan, vuorovaikutteisten tv-palveluiden ja monien ammattisovellusten vaivattoman käytön liikkeessä.

4G-verkkoa käytetään huippunopeaan langattomaan tiedonsiirtoon kannettavalla tietokoneella ja nettitikulla. Loppuvuoden aikana myös 4G-puhelinten markkina käynnistyy todenteolla.

”Olemme valmiina 4G-puhelinten aikakauden käynnistymiseen. Asiakkaillamme on parhaat mahdollisuudet uusimpien puhelinmallien hyödyntämiseen verkossamme, sillä olemme selvästi pisimmällä aidon 4G-verkon rakentamisessa Suomessa. Verkkomme toimii käytännössä kaikkialla 1 800 MHz:n taajuudella, joka näyttäisi olevan kaikkien markkinoille odotettavien 4G-puhelinten taajuusvalikoimassa”, sanoo Marek Hintze.

4G-verkon rakentamisen rinnalla Soneran 3G-verkkoa nopeutetaan ns. dual carrier-tekniikalla, jota jotkut operaattorit markkinoivat 4G:nä. Verkon teoreettinen maksiminopeus on 42 Mbit/s. Korkeimmat 3G-nopeudet ovat käytettävissä jo yli 160 paikkakunnalla ympäri Suomen.

Faktoja

Sonera avasi Suomen ensimmäisen 4G-verkon esikaupalliseen käyttöön Turussa 2.6.2010 ja lanseerasi ensimmäisenä Suomessa kaupalliset 4G-palvelut 30.11.2010.

Sonera tarjoaa 4G-verkkoon Samsungin Galaxy Tab LTE-tablettia, Huawein nettitikkua sekä Huawein pöytämodeemia, jolla yhteyden voi jakaa jopa 32 käyttäjälle. Laitteet toimivat kaikilla 4G/3G/2G –taajuuksilla.

4G perustuu matkaviestinnän LTE-standardiin, jonka etuna on alhainen vasteaika ja jopa 100 Mbit/s latausnopeus verkosta käyttäjälle ja 50 Mbit/s käyttäjältä verkkoon päin. Normaalitilanteessa verkko yltää 20 – 80 Mbit/s nopeuksiin.

Suomessa 4G-verkoille on käytössä kaksi taajuutta, 1,8 GHz ja 2,6 GHz.

Lisätietoja 4G:stä: www.sonera.fi/4G

Kuuluvuuskartta: www.sonera.fi/kuuluvuus

DNA:n verkossa yli 200 uutta tukiasemaa ympäri maan

Laajennuksilla parannetaan kuuluvuutta sisällä rakennuksissa ja laajennetaan sujuvan langattoman internet-surffailun alueita. DNA:n verkossa internetin käyttö puhelimilla ja mokkuloilla on kaksinkertaistunut joka vuosi viimeisen kolmen vuoden aikana.

Langattoman tiedonsiirron edelleen kasvavan suosion vuoksi laajennuksia tehdään kuukausittain 3G-, Dual Carrier- ja LTE-verkkoihin. Syksyn aikana on tehty 220 uutta tukiasemaa eri puolille Suomea.

– 3G ja sen parannettu versio, 4G-nopeuksiin pääsevä Dual Carrier ovat suomalaisten ylivoimaisesti eniten käyttämät verkkotekniikat, ja siksi ne ovat tällä hetkellä verkkolaajennustemme pääpainopisteet, toteaa tuotantojohtaja Antti Jokinen.

LTE-kykyisiä päätelaitteita on markkinoilla edelleen melko rajoitetusti, kun taas Dual Carrieria hyödyntävät lähes kaikki käytössä ja myynnissä olevat laitteet. LTE-puhelimet ovat tulossa mitä todennäköisimmin vielä kuluvan vuoden loppuun mennessä, ja DNA on jo rakentanut ensimmäiset kaupunginlaajuiset LTE-palvelualueet. Uusia LTE-alueita rakennetaan suunnitelmallisesti.

–  Pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun talousalueilla on jo useiden satojen tukiasemien 4G LTE -verkko. Kunnollinen kaupunginlaajuinen kuuluvuus tarkoittaa vähintään kymmeniä tukiasemia ja muun muassa Hämeenlinnassa ja Lahdessa useiden tukiasemien LTE-verkko kattaa tiheimmät keskittymät. Jokinen sanoo.

Uusia 3G-laajennuksia on esimerkiksi Joroisissa, Mikkelissä, Kajaanissa, Sotkamossa, Suomussalmella, Forssassa, Kokkolassa, Sievissä, Jyväskylässä, Kouvolassa ja Hämeenkyrössä. Dual Carrier -laajennuksista uusimmat on tehty esimerkiksi Lappeenrantaan, Kangasalle, Ouluun, Muurameen, Joensuuhun, Porvooseen, Lahteen ja Vihtiin. Uusimmista laajennuksista lähes kolmasosa on tehty pääkaupunkiseudulle, koska puhelinten internet-ominaisuuksien ja mokkuloiden käyttö kasvaa kovinta vauhtia pääkaupunkiseudulla.

Verkkoa laajennetaan nopeasti: kun huhtikuussa DNA:n Dual Carrier oli 160 kunnassa ja LTE-palveluita 11 kaupungissa, vastaavat luvut ovat nyt 200 Dual Carrier -kuntaa ja 15 LTE-nopeuksia tarjoavaa kaupunkia. Myös jo viisi miljoonaa suomalaista kattava 3G-verkko laajentuu useiden kymmenien tukiasemien kuukausivauhtia.

Tietoa DNA:n matkaviestinverkon teknologioista:

GSM: GSM-alueella puhelinta voi käyttää puhumiseen, tekstiviestien lähettämiseen ja vähäiseen tiedonsiirtoon.

3G: 3G-verkko sopii puheluiden ja tekstiviestien lisäksi aktiiviseen ja monipuoliseen nettisurffailuun. 3G-nopeus vaihtelee esimerkiksi sijainnin mukaan, ja tyypillisesti nopeus vaihtelee 0,4-10 megan välillä. 3G-verkko mahdollistaa jopa 21 megan enimmäisnopeuden.

Dual Carrier: Dual Carrier tuplaa 3G-tiedonsiirtonopeudet: enimmäisnopeus on 42 megaa, tyypilliset nopeudet esimerkiksi laitteista ja sijainnista riippuen noin 0,4-20 megaa. Kansainvälinen televiestin-täliitto ITU määrittelee Dual Carrier -teknologian 4G:ksi. Dual Carrier -teknologiaa tukevia laitteita on ollut jo pitkään yleisesti saatavilla.

4G LTE: 4G LTE -verkossa enimmäisnopeudet kohoavat 100 megaan. LTE:llä onnistuu internetsurf-failun ohella esimerkiksi videoiden katselu ja vuorovaikutteisten pelien pelaaminen. Huiman enimmäisnopeuden ohella myös tyypilliset nopeudet ovat kovia: noin 5-80 megaa.

Lisätietoja:

DNA-kuuluvuusalueet: www.dna.fi/kuuluvuus

DNA Oy on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yksityishenkilöille ja yrityksille laadukkaita, viimeisintä teknologiaa hyödyntäviä puhe-, data- ja tv-palveluita. DNA:n liikevaihto vuonna 2011 oli 728 miljoonaa euroa ja liikevoitto 51 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 3 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon asiakkuutta. DNA ja WELHO ovat DNA Oy:n rekisteröimiä tavaramerkkejä. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi.